Planimetria. BłAGAM o rozwiaznia :)
paulisia1433: 1. Boki prostokąta zwiekszyło sie 2 razy, zatem pole prostokąta zwiekszyło sie o ile procent?
2. Jesli promień koła zwiekszono3 razy to pole kola zwiekszylo sie o ile razy?
3.Pole sześciokąta foremnego jest równe 54pierwiastki z 3 zatem bok szesciokata jaka ma
dlugosc?
4. W trjkacie rownoramiennym remie ma dlugosc 6 a pole jest rowne 9. Kat miedzy ramionami ma
wiec jaka miare?
5,Jesli pole kwadratu jest rowne 5/4 to przekatna kwadratu ma dlugosc?
6,Przeciwprostokatna trojkata prostokatnego ma dlugosc 24 a jeden z katow ma miare 30 stopni.
Wynika stad ze krotsza przyprostokatna ma dlugosc?
7. Promien okregu wpisanego w trojkat jest rowny 3 a obwod trojkata16. Pole trojkata jest zatem
rowne?
26 wrz 19:54
Piotr:
chcesz by wszystko Ci rozwiazac ? nic sama nie wiesz ?
26 wrz 19:56
paulisia1433: jak bym wiedziała to bym tu sie nie udzielała ... Prosze o rozwiaznia to dla mnie bardzo
ważne... POMOCY
26 wrz 19:57
Piotr:
pomoc moge, dac gotowca nie. sorry.
26 wrz 19:58
paulisia1433: To wytłumacz mi to bo ja do polowy zrobie a potem ciemo i nie wiem co dalej
26 wrz 20:00
Piotr:
to np. zadanie 1 zrob sobie na liczbach. boki wez powiedzmy 2 i 3 i oblicz pole. potem zwieksz
dwukrotnie i znowu oblicz pole. no i o ile procent zwiekszylo sie pole
26 wrz 20:02
paulisia1433: wiec gdy P=2*3=6 podwojone czyli P=4*9=36 no i jak ten procent wylczyc bo jak robie sobie
proporcja to wychodzi mi jakis kosmos
26 wrz 20:08
razor: 2*3 = 6
2*2 * 2*3 = 4*6 = 24
Pole prostokąta zwiększyło się 4 razy więc o ile procent?
26 wrz 20:10
paulisia1433: czemu 24/6=4 jak to

nie kumam
26 wrz 20:13
paulisia1433: dobra a w tym 2 zadaniu to jesli promien zwikszono 3 razy to jak pole kola to P=πr2 to bedzie
p=π3r2(do kwadratu) czyli P=9π ?
26 wrz 20:23
pigor: ...,
1. niech P▭=ab ⇒ P'▭=2a*2b= 4ab= 4P▭ = P▭+3P▭,
ale 3= 3*1= 3*100%= 300%, to
odp. pole prostokąta zwiększyło się o 300%.
26 wrz 20:24
pigor: ..., w zad.2) w treści zadania jest ...
:( ble, ble, ..."
o ile razy" , co robi tam litera
o
26 wrz 20:33
paulisia1433: jesli promien kolo zaiwkszono 3 razy to pole kola zwiekszylo sie ?
26 wrz 20:36
paulisia1433: Prosze pomozcie mi w tych zadaniach

proszęęę...
26 wrz 20:42
pigor: ..., 2. Jeśli promień koła zwiększono
3 razy to pole kola zwiększyło się ile razy ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech P◯=πr2 ⇒ P'◯=π(3r)2= 9πr2= 9P◯, to
odp. pole koła zwiększyło się 9 razy . koniec
26 wrz 20:51
pigor: ..., z.3. niech a=? − szukana dł. boku, to
Psz.= 6*PΔrówn.b.= 6*14a2√3= 32a2√3, ale
Psz.= 54√3 ⇒ 32a2√3= 3*18√3 /* 23 ⇒ a2= 2*18 ⇒
⇒ a2=36 i a>0 ⇒ a= 6 − szukana długość boku .
26 wrz 21:02
pigor: ..., z.4. niech α= ? − szukana miara kąta Δ, to
PΔ=9 ⇒ 12*6*6sinα=9 ⇒ 18sinα=9 ⇒ sinα=12 ⇒ α=30o .
26 wrz 21:10
5-latek: Zadanie nr 5
| | 5 | | 5 | | √5 | |
P=a2 i a>0 to |
| =a2 to a=√ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | √5 | | √10 | |
d=a√2 to d= |
| *√2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 wrz 00:50
27 wrz 00:58
27 wrz 01:04