prosze o pomoc. nie wiem jak sie za to zabrac: krótsza przekatna trapezu prostokątnego dzieli trapez na dwa trojkaty z ktorych jeden
jest rownoboczny. znajdz pole tego trapezu wiedzac ze ramie prostopadle do podstaw ma
dlugosc 2/
15 paź 23:05
Jakub: Zrób dobry rysunek
---- -
| / \
|/_____\
Mniej więcej coś takiego. Ciężko to tutaj narysować. Ramię prostopadłe do podstawy to
wysokość trapezu i jednocześnie wysokość trójkąta równobocznego.
Mając wysokość h=2 trójkąta równobocznego policzysz podstawę "a" ze wzoru h=a
√3/2 z tej
strony
856.
Podstawa "a" trójkąta równobocznego to jednocześnie dolna podstawa trapezu.
Górna podstaw to jak widać (no powiedzmy, że widać) na rysunku to połowa dolnej podstawy
czyli b=1/2a.
Tak więc masz wszystko "a", "b", "h" więc już pole trapezu wyliczysz z tego wzoru
868
15 paź 23:38
Jakub: aha i dawaj krótsze nicki bo się forum rozjeżdża
15 paź 23:39