wartość bezwzględna
ok:
rozwiąż równanie z wartością bezwzględną.
|3x−7| = 4
16 wrz 21:20
Ajtek:
1653 zerknij tutaj, kliknij w
>> po więcej informacji.
16 wrz 21:21
M.rek: Stosujesz tutaj własność IxI= a ⇔ x=a v x = −1
3x−7= 4 lub 3x−7 = −4
I rozwiązujesz te 2 równania
16 wrz 21:22
M.rek: IxI=a ⇔x=a lub x=−a . Wyżej napisałem x = −1 sry z pospiechu
16 wrz 21:23
PW: No to jeszcze raz zwolnij i napisz poprawnie, z kompletem założeń.
|x| = a ⇔ x = a ∨x = −a
nie jest zdaniem prawdziwym dla wszystkich a.
16 wrz 21:32
M.rek: Ta własność jest dla tego przykładu. Gdyby a było mniejsze od zera to napisałbym równanie
sprzeczne bo IxI <0
16 wrz 21:41
PW: Zobacz np. tutaj:
258054, jak silnie jest utrwalona właśnie taka wersja bez założeń i do
jakich błędów prowadzi. Niestety − przyjęło się uważać, że jeżeli nie ma założeń co do
symboli, to oznaczają one dowolne liczby.
16 wrz 23:20