ihoh
zombi: ICSP wytłumaczyłbyś mi co oznacza ten zapis
Stąd pochodzi
224300
Już kiedyś miałem o to zapytać, ale mi z głowy wypadało.
10 wrz 01:54
10 wrz 01:55
zombi: I jeszcze jedno, jeśli mógłbym spytać
220676 co oznacza zapis 69
−1 mod 1313? Chodzi mi o ten wykładnik −1.
10 wrz 02:02
ICSP: Chodzi o znalezienie takiej liczby x, że 69 * x ≡ 0 mod 1313
10 wrz 02:05
ICSP: 69 * x ≡ 1 mod 1313
10 wrz 02:06
zombi: Ok, to drugie spoko kumam. Ale pierwsze jeśli mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć przekształcenia

Dochodzimy do momentu
y
2 ≡ 2 (mod 3)
I chcemy pokazać, że nie ma takiego y, z wykorzystaniem symbolu Legendre'a, czyli wartość
| |
powinna wynosić −1, tylko jak to się wylicza? |
| |
Bo w twojej linijce nie rozumiem skąd się bierze = (−1)
(32−1)/8
10 wrz 02:12
ICSP: Ja liczyłem trochę inaczej. Na wiki masz wzorek który również załatwi sprawę
10 wrz 02:16
zombi: Zerknąłbyś czy to tak ma wyglądać?
| |
= 21 mod 3 = (−1) mod 3 = (−1) bo nasze p = 3 ≡ 3 (mod 4). |
| |
Tak?
10 wrz 02:21
ICSP: mod 4 ?
10 wrz 02:24
zombi: Czyli bez tego byłoby ok?
Tam napisali, że
| |
= (−1), gdy p ≡ 3 mod 4. Tylko nie wiem czy to to samo. |
| |
10 wrz 02:27
ICSP: Ja właściwie korzystałem tylko z głownego wzorku :
10 wrz 02:29
zombi: Czyli wystarczy, że
−1 mod 3 = −1?
10 wrz 02:35
ICSP: Wystarczy
10 wrz 02:45
zombi: Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości

Chyba przysiądę mocnej do teorii liczb, ciężka, ale
piękna gałąź matmy.
10 wrz 02:48