Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych
1km=1024m: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych. Jak się zabrać? Pozdrawiam
3x2 − 16y2 = 7
25 lis 20:50
ICSP: 3x
2 − 16y
2 = 7
−16y
2 = 7 mod 3
2y
2 ≡ 1 mod 3
y
2 ≡ 2 mod 3
ale
Czyli równanie jest sprzeczne.
25 lis 20:54
ICSP: Chociaż rozwiązania nie jestem pewien. Miło by było gdyby ktoś je potwierdził
25 lis 20:55
1km=1024m: Dziękuję
25 lis 21:26
Mila:
Jeśli dowiodłeś, że y2=2(mod3) to już mamy sprzeczność.
Przy dzieleniu kwadratu liczby całkowitej przez 3 nigdy nie pojawi się reszta 2.
Możliwe reszty to 1 lub 0.
25 lis 21:58
ICSP: Jednak wypada udowodnić, że równanie
y
2 ≡ 2 mod 3
jest równaniem sprzecznym
25 lis 22:01
zombi: Można na chłopski rozum to udowododnić podstawiając y=3k+1 i y=3k+2 i pokazać, że nie da reszty
2
29 lis 13:37