oblicz
bor: Mila, Vax, ... moglibyście pomóc mi w tym temacie?
1) Oblicz −69−1 mod 1313
10 lis 15:45
bor:
10 lis 16:10
ICSP: Gdyby nie ten minus przed 69
10 lis 16:20
bor: dobrze przepisałem polecenie, tutaj zastanawiałem się nad odwrotnością w liczbach całkowitych,
lecz nie jest napisany żadnej zbiór z jakiego należy korzystać
10 lis 16:23
bor: według wolframa wychodzi 647
10 lis 16:26
Kamil: tu chyba chodzi o element odwrotny w pierścieniu. później pokombinuje, bo kiedyś spotkałem się
z identycznym zadaniem. treść jak najbardziej poprawna tylko nie pamiętam metody
rozwiązywania, wieczorem w domu sprawdzę to dam znać teraz nie mam zeszytów bo w pracy siedzę
10 lis 16:27
Kamil: a nie −647 ?
10 lis 16:28
bor: a może wiecie jak obliczyć a,b, które spełniają to: 333 * a + 1234 * b = 1, oraz ile wtedy
wynosi 333−1 w zbiorze Z1234 ?
10 lis 16:29
bor: tak 647
10 lis 16:38
bor: może ktoś zerknąć ?
10 lis 17:03
Vax: Wyznaczając element odwrotny do danego w pewnym pierścieniu korzystamy z rozszerzonego
algorytmu Euklidesa. Pewien przykład opisałem kiedyś tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/102617.html
Chcąc obliczyć −69
−1 mod 1313 obliczamy na początku 69
−1 mod 1313, czym okazuje się być
647 (postępując jak opisałem w podanym linku), więc −69
−1 = −647 = 666 mod 1313.
Co do równania 333a + 1234b = 1 to rozpatrując to mod 1234 dostajemy 333a = 1 mod 1234,
wyznaczamy 333
−1 = 63 mod 1234, więc a = 63 mod 1234 ⇔ a = 1234t+63, skąd wstawiając do
wyjściowego równania otrzymujemy b = −333t−17, dla dowolnego t ∊ ℤ
10 lis 17:04
bor: dziękuję bardzo,
wiesz może jak zapisac coś takiego :
220609
10 lis 17:07
bor: a ile wtedy wynosi 333−1 dla Z1234 ?
10 lis 17:24
Vax: Napisałem, 333−1 = 63 mod 1234.
10 lis 17:25
bor: dziękuje za pomoc, mógłbym prosić jeszcze o pomoc przy 2 zadaniach ?
10 lis 17:26
Vax: Możesz napisać, jeżeli będę umiał to pomogę, jak nie to może ktoś inny
10 lis 17:27
bor: 1) Mając 3 moduły 5, 7 oraz 9, wylicz wyrażenie 100 + 4 * 39, 16 * 16, 27 (wykorzystujemy a.
modul)
2) Wyznacz podzielną liczbę przez siedem, będąca tak blisko jak to możliwe 10100000
3) Przedstaw postać liczb podzielnych przez trzynaście, będące blisko jak to możliwe stworzonej
z 1 oraz miliona 0. Czy może ona jest podzielna przez trzynaście ?
10 lis 17:35
Vax: W 1 chodzi o policzenie pierwszego wyrażenia modulo 5, drugiego modulo 7 a trzeciego modulo 9 ?
Jak tak, to spróbuj to zrobić samemu, zrobię pierwszy przykład żebyś miał się na czym
wzorować:
100+4*39 = 4*4 = 16 = 1 mod 5
(gdyż 100 = 0 mod 5, 39 = 4 mod 5)
W 2 znajdujemy resztę z dzielenia 10100000 przez 7, korzystamy z tego, że 33 = −1 mod 7:
10100000 = 3100000 = 3 * 399999 = 3*(33)33333 = 3*(−1)33333 = −3 = 4 mod 7
Skąd najbliższą liczbą podzielną przez 7 jest 10100000+3
W 3 postępujemy podobnie jak w 2, znajdujemy resztę z dzielenia 101000000 przez 13,
korzystamy z tego, że 33 = 1 mod 13:
101000000 = (−3)1000000 = 31000000 = 3*(33)333333 = 3*1 = 3 mod 13
Skąd liczbą spełniającą tezę jest 101000000−3
10 lis 17:45
bor: w zadaniu 1 chyba nie chodzi o to, aby kolejnie to obliczyć, ale nie wiem w jakiej kolejności
10 lis 17:52
Vax: W takim razie dopóki nie będę wiedział o co chodzi w zadaniu nie będę mógł Ci pomóc
10 lis 17:54