dowód
bor: Liczby odwracalne Udowodnij, iż skoro Mm jest w Zn oraz x∊Mm to xMm = Mm
Mn − zbiór liczb odwr.
10 lis 12:30
bor:
10 lis 12:52
bor:
10 lis 13:40
bor:
10 lis 14:06
Vax: Na początku pokażemy, że każdy element xMm jest odwracalny. Istotnie, skoro x jest odwracalne,
to istnieje takie a, że ax = 1, weźmy dowolne y ∊ Mm oraz odwrotność tego elementu y.
Zauważmy, że xy posiada element odwrotny: a*b. Istotnie, x*y*a*b = (x*a)*(y*b) = 1*1 = 1.
Teraz pozostaje zauważyć, że wszystkie elementy są parami różne. Istotnie, załóżmy że istnieją
takie różne y,z ∊ Mm, że xy = xz, ale mnożąc daną równość przez x−1 otrzymujemy y=z
sprzeczność. Skąd istotnie xMm = Mm cnd.
10 lis 17:21
Vax: Literówka, powinno być ,,weźmy dowolne y ∊ Mm oraz odwrotność tego elementu b."
10 lis 17:22