rodzina obliczanie
gustawa: Marysia i Janek sa rodzeństwem. Marysia ma 2 razy więcej braci niż sióstr. A janek tyle samo
braci co siostr. Ile dzieci jest w tej rodzinie
7 wrz 21:29
Buuu: k − kobitki
m − chopy
Marysia: 2(k − 1) = m
Janek: .........
7 wrz 21:34
daras: 7
7 wrz 21:36
gustawa: A co dalej ja nie wiem. Dopiero rozpoczęłam lo o nic noe kumam
7 wrz 21:41
Buuu:
Zapisz równanie Janka. Pamiętaj, że on też jest chopem i jak mówi o rodzeństwie to siebie nie
liczy. Dalej oba równania w klamrę i rozwiąż układ równań.
7 wrz 21:43
gustawa: Jak tego janka mam zapisać bo noe wiem
7 wrz 21:45
Buuu: Janek ma tyle samo sióstr co braci.
Jaką literę wstawimy za siostry?
Jaką za braci?
Ile osób trzeba odjąć od braci?
Jaki symbol oznacza tyle samo
7 wrz 21:47
gustawa: Buuu co
7 wrz 21:52
Buuu: W zadaniu mamy dwie niewiadome k − kobitki i m − chłopaki.
Marysia ma 2 razy więcej braci niż sióstr. Marysia ma k − 1 sióstr, bo samej siebie nie liczy.
No i wiemy, że to k − 1, to jest dwa razy mniej niż bracia, czyli wszystkie chopy m.
Układamy równanie:
2(k−1)=m
Spróbuj zrobić to samo z Jankiem.
7 wrz 21:56
daras: to jest zagadka z podstawówki
7 wrz 21:57
gustawa: Czyli Janek to bedzie m−1=k?
7 wrz 21:58
Buuu:
TAK
To teraz wystarczy rozwiązać układ równań
7 wrz 22:00
7 wrz 22:04
7 wrz 22:05