wartość wyraznia
gustawa: B.łagampomóżcie. Juz siedzę nad tym wiele czasu i nie moge sobie poradzić. Pomozcie
1. oblicz wartość wyrażenia( √2−√3a)(2+3a)(√2+√3a)dla a=√2−1
7 wrz 21:27
Tadeusz:
(2−3a)(2+3a)=4−9a2
czyli:
4−9(√2−1)2=...
7 wrz 21:36
daras: podstaw i wymnóż a potem idź spać
7 wrz 21:37
gustawa: Czy nie możesz napisać bardziej zrozumiale bo nie rozumiem sory
7 wrz 21:40
Tadeusz:
... a znasz wzory skróconego mnożenia (tu akurat iloczyn sumy i różnicy dwóch wyrazów)
7 wrz 21:44
gustawa: Nie. Bo nie wyjaśnili na jeszcze
7 wrz 21:45
gustawa: Pomoz3 ktos
7 wrz 21:53