6 wrz 19:26
Metis: −2 +2 = 0 ...
6 wrz 19:40
Maturzystka2014/2015: A możesz mi powiedzieć skąd mam wiedzieć o tym −2 skoro powyżej w rozwiązaniu nie było wogóle o
tym mowy? Mam na to sama wpaść czy jak? Bo tego akurat nie rozumiem.
6 wrz 20:04
Metis: Napisz tutaj zadanie, przykład. Wyjaśnimy.
6 wrz 20:19
Metis: Szukasz liczb dla których całe wyrażenie się zeruje.
W przykładzie:
| | 2 | | 2 | |
9(x+2)(x− |
| )(x+ |
| ) = 0 |
| | 3 | | 3 | |
Przyrównujesz do 0 .
x+2 = 0 /−2
x=−2
itd.
Możesz też bezpośrednio odczytać z zapisu funkcji kwadratowej , wczesniej zmieniajac znak.
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
6 wrz 20:25
6 wrz 20:25
6 wrz 20:26
Maturzystka2014/2015: "Przyrównujesz do 0 .
x+2 = 0 /−2
x=−2
itd."
a za tą kreską /−2 to to jest ta dwójka przed którą jest plus tylko przeniesiona z przeciwnym
znakiem?
6 wrz 20:32
Metis: Odejmujesz dwójkę aby wyliczyc x...
Nie ucz się w ten sposób. Nie ucz się schematów.
6 wrz 20:35
Maturzystka2014/2015: To jak mam się uczyć nie rozumiem jak ten gościu na końcu tego filmu wypisuje te pierwiastki.
Ale to −2 to do teraz nie czaje skąd to się wzięło
6 wrz 20:38
Metis: Odczytuje je z postaci iloczynowej f kwadratowej co jest równoważne przyrównywaniu do 0...
6 wrz 20:43
PW: Panie mój, patrzysz i nie grzmisz.
Iloczyn trzech czynników ma być zerem, to co najmniej jeden z tych czynników musi być
zerem, stąd
| | 2 | | 2 | |
(x+2) = 0 lub (x − |
| ) = 0 lub (x + |
| ) = 0 |
| | 3 | | 3 | |
x = −2 lub ... pisać dalej?
6 wrz 22:10
daras: dalej można oglądać co inne nieuki pokazują na ekranie i nigdy się nie włączy myślenie, bo tego
klawisza nie ma na pilocie
7 wrz 20:12