aa
Hugo: Tryganyga i pytaneiu do Orków mam
oraz
Jak mozna skrócić te ułamki

: > bo robie granice i takie głupie jest ; /
4 wrz 20:36
Kacper: skróć w pierwszym a
4 wrz 20:37
Eta:
I zostanie sin
4 wrz 20:37
Mila:
A po co chcesz skracać?
4 wrz 20:37
Krzysiek: a może to coś w stylu sina/a→1 czyli tak jakby 'znikał' ułamek i zostanie cosb ...
4 wrz 20:42
Hugo: ;
; ?!
bo mam takie zadanie

oblicz granice:
y=4x −sinx+2cosx
za Δx przyjme sb q dla szybszego zapisu
| | 4(x+q) − sin(x+q) + 2cos(x+q) − (4x − sinx +2cosx) | |
limq−>0 |
| |
| | q | |
| | 4q) − sin(x+q) + 2cos(x+q) +sinx −2cosx) | |
limq−>0 |
| |
| | q | |
z wzorów
| | 4q) − (sinxcosx+sinq+cosx) + 2(cosxcosq−sinqsinx) +sinx −2cosx) | |
limq−>0 |
| |
| | q | |
i teraz jak

4 wrz 20:43
Krzysiek: w liczniku powinno być:
4q−(sinqcosx+sinxcosq)+2(cosqcosx−sinxsinq)+sinx−2cosx)=
=4q−sinq(−cosx−2sinx)−cosq(sinx−2cosx)+(sinx−2cosx)=
=4q−sinq(−cosx−2sinx)+(sinx−2cosx)(1−cosq)
skorzystaj z tego,że:
1−cosq=2sin
2(q/2)
| | sinq | |
i z tego,że: limq→0 |
| =1 |
| | q | |
No i masz w poleceniu zapewne policz pochodną z definicji...
Mogłeś tez na początku skorzystać z własności że pochodna z sumy to suma pochodnych może byłoby
krócej
4 wrz 21:02
Hugo: //takie se na brudno dla koleżanki nie zwracajcie uwagi
| | 7 | | 7 | |
sina+cosa= |
| => sina = |
| −cosa (przekształcamy by był sina po 1 stronie) |
| | 13 | | 13 | |
sina2 +cosa
2 = 1
podstawiamy pod sina
| | 7 | | 49 | |
c2 − |
| c + |
| + c2 −1 = 0 |
| | 13 | | 169 | |
| | 7 | | 120 | |
2c2 − |
| c − |
| = 0 |
| | 13 | | 169 | |
(równanie kwadratowe liczyby Δ)
Δ=....
cosa = .... v cosa = .... ( i tu cos musi byc ten ujemny bo II cwiartka)
podstawiasz za cosx do równania
| | 7 | |
sina + cosa = |
| i wychodzi ci sina |
| | 13 | |
4 wrz 21:24
Mila:
Hugo napisz treść zadania z 21:24.
4 wrz 21:25
Hugo: Krzysztofie juz ogarniam a czy
| cosa | |
| tez sie czemus równa? |
| a | |
4 wrz 21:36
Hugo: Milo akurat koleżance robiłem zadanie i na facebooku nie ma pierwiastków ani potęg (...) i
chciałem skopiować stąd

Jeżeli Cię interesuje to prosze jednak nie pragnę pomocy w tym zadaniu, skupiam sie na
pochodnych

wiedząc, że alfa jest kątem rozwartym oraz sinalfa + cosalfa= 7/13, oblicz:
a)sinalfa*cosalfa
b)sinalfa−cisalfa
c) sinalfa, cosalfa
d) tgalfa= ctgalfa
4 wrz 21:38
Krzysiek: Hugo, równa się cosa/a ...
tak samo sina/a=sina/a i się nic nie skraca..
ale już lima→0 sina/a=1
lima→0cosa/a nie ma granicy
4 wrz 21:40
Hugo: dziękuję o to mi chodziło

czuwajcie zaraz napisze ile zrozumiałem i spróbuje dokończyć ten
przykład
pyt. czy to ma jakis zwiazek z tym że sin 0
o = 1 a cos 0
o = 0?
4 wrz 21:46
Piotr 10: sin00 = 0
4 wrz 21:53
Hugo: nie patrząc na twoje rozwiązanie do końca to po mojemu:
....
| | 4q −sinxcosq −sinqcosx+2cosxcosq−2sinxsinq | |
limq−>0 |
| |
| | q | |
| | 4q −sinq(2sinx+cosx)+ cosq(2cosx−sinx) | |
limq−>0 |
| |
| | q | |
zielone nam sie zeruje
niebieskie sie skraca −sinq z q i mamy sam nawias razy (−1)
4 −2sinx−cosx
4 wrz 22:07
Hugo: zeżarłem sin x i cos x juz poprawiam
4 wrz 22:10
Hugo: | 4q −sinq(2sinx+cosx)+ cosq(2cosx−sinx) + sinx − 2cosx | |
| |
| q | |
jednak skorzystam z twojegoL
4q−sinq(−cosx−2sinx)−cosq(sinx−2cosx)+(sinx−2cosx)=
=4q−sinq(−cosx−2sinx)+(sinx−2cosx)(1−cosq)
Użyłeś tam metody grupowania wyrazów; mam wrażenie ze bym nie zauważył juz tego o tej porze.
| 4q−sinq(−cosx−2sinx)+(sinx−2cosx)(1−cosq) | |
| |
| q | |
| | (sinx−2cosx)(1−cosq) | |
4 +cosx+2sinx+ |
| |
| | q | |
tylko wytłumacz mi jak to sie równa i z czego wynika





!
:((
4 wrz 22:20
4 wrz 22:25
Krzysiek: 1−cosq=sin2(q/2)+cos2(q/2)−(cos2(q/2)−sin2(q/2))=2sin2(q/2)
podobnie
1+cosq=2cos2(q/2)
4 wrz 22:26
Krzysiek: i za dużo minusów na początku napisałem powinno być:
−sinq(cosx+2sinx) zamiast −sinq(−cosx−2sinx)
4 wrz 22:32
Hugo: 
a mozesz mi jeszcze to rozjaśnić?
cosq = cos
2(q/2)−sin
2(q/2)
4 wrz 22:40
4 wrz 22:54
Hugo: Dostałem pięknego oświecenia, ja ten wzor na cos2a znam od urodzenia.
dziękuje jeszcze raz !
4 wrz 22:58