Całka podwójna - obszar całkowania
Piotrek12: Witam, myślałem że potrafię jednak nie potrafię.
Może mi ktoś z dobrych duszyczek tu , dobrze wyjaśnić jak określić obszar całkowania?
Chodzi o te że
coś ≤ x≤ coś
coś ≤ y≤ coś
Z góry dzięki.
31 sie 20:50
Ajtek:
Granice całkowania to są
31 sie 20:53
Piotrek12: Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale to chyba to
31 sie 21:04
Mila:
Napisz zadanie.
31 sie 21:08
Piotrek12: Nie mam żadnego. Może Wy macie jakiś prosty przykład na którym da się to wytłumaczyć.
31 sie 21:10
31 sie 21:12
Piotrek12: znalazłem jakieś w necie
Oblicz całkę ∫∫xdxdy d: y=x2 , y=2x
31 sie 21:12
Piotrek12: Przepraszam że to napiszę, ale czy Pan myśli że tego nie wpisywałem? Aż tak tępy nie jestem,
żeby od razu na forum lecieć. Tamte nie są dla mnie za jasno opisane, dlatego napisałem tu.
31 sie 21:14
Mila:
y=x2
y=2x
Obszar normalny względem OX.
Punkty przexcięcia
x=0, x=2 stałe granice całkowania
y=x
2, y=2x zmienne granice całkowania.
Przepraszam, że pytam, na wykładach i ćwiczeniach było?
31 sie 21:25
Piotrek12: Studia zaoczne, ćwiczenia z matmy 15 godzin niestety typ nie zdążył z materiałem i na egzaminie
to wyrzucił.
Wykłady 30 godzin, typ zdążył ale poświęcił na to 1 godzinę i na zaliczenie muszę mu zrobić to
1 zadanie xD
Nie wiem czemu na zbieżność szeregu poświęcił 10 godzin i robił to do znudzenia a na coś
trudniejszego tylko 1 godzinę i to na ostatnim wykładzie.
W sumie to Ci wykładowcy robią co chcą...
31 sie 21:29
Piotrek12: No dobrze, wykres narysowałem sobie sam na kartce i w sumie to tyle co umiem z tego zadania
zrobić ...
Tyle tylko że ja nadal nie mam pojęcia jak to rozpisać na coś takiego:
coś ≤ x≤ coś coś ≤ y≤ coś
Jak tego dobrze nie rozpiszę to potem źle to zcałkuję. Dalszą część zadania umiem zrobić tylko
w tym momencie staje.
31 sie 21:33
Mila:
W Krysickim jest to dokładnie wyjaśnione na przykładach.
To sam masz sobie wymyślać zadanie? Nic z tego nie rozumiem.
0∫1(x2 ∫2xx dy) dx= liczysz całkę po y ( x− traktujesz jak stałą)
=0∫1 [x*y]x22x=0∫1 (x*(2x)−x*x2) dx=
=0∫1(2x2−x3) dx spróbuj dokończyć.
31 sie 21:38
Mila:
0≤x≤2 obszar w granicach: x zmienia się od 0 do 2 ( popraw w całkach 21:38)
x2≤y≤2x zmienna y zmienia się od x2 do 2x.
Jeśli masz problem to pytaj.
31 sie 21:42
31 sie 21:48
1 wrz 15:49
Mila:

Ja mam wynik:
Napisz swoje obliczenia.Granice masz dobrze.
1 wrz 16:04
1 wrz 16:48
Mila:
Byłoby dobrze, gdyby nie jedno odejmowanie,
1)x
5 i x
3 to nie są wyrazy podobne− nie możesz zredukować.
2) odwrotnie granice x i x
2− wykres y=x leży na wykresem y=x
2 w przedziale <0,1>, zatem x −
granica górna, x
2 − granica dolna
Zapisy też poprawimy.
0∫
1[
x2∫
x(x)y dy]dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=0∫1([ |
| xy2]x2x) dx=0∫1[ |
| x*(x)2− |
| x*(x2)2]dx= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=0∫1[ |
| x3− |
| x5]dx= |
| [ |
| x4− |
| x6]01= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ |
| − |
| −0+0]= |
| *( |
| − |
| )= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 6 | | 2 | | 12 | | 12 | | 2 | | 12 | | 24 | |
1 wrz 17:51
Piotrek12: Boże dzięki!

Biorę się za next przykład
1 wrz 18:02
Mila:
Dobrze, pracuj solidnie.
1 wrz 18:06
Piotrek12: Zrobiłem bardzo podobny przykład. Proszę o sprawdzenie.
∫∫xydxdy D:y=x, y=0 , x=1
Rysunek, nie chce mi się wygenerować ale w zeszycie wychodzi połowa kwadratu
granice
0≤x≤1
0≤y≤1
Wynik: 1/2
Link do zadania:
http://zapodaj.net/497e42c3043ba.jpg.html
1 wrz 18:28
Mila:

Masz obszar ograniczony prostą y=x, prostą x=1 i prostą y=0
0≤x≤1
0≤y≤x
| | 1 | |
0∫1[0∫x(xy)dy]dx= teraz licz wynik |
| |
| | 8 | |
1 wrz 18:46
Piotrek12: Okeeey

Poprawiłem
1 wrz 18:59
Mila:
1 wrz 19:25
Piotrek12: A jaka tu będzie granica?
∫∫ydxdy y=1−x
2, y=x+1
według mnie:
−1≤x≤1
1−x
2≤y≤x+1
ale chyba jest źle bo mi chore wyniki wychodzą
2 wrz 16:35
Mila:

1−x
2=x+1⇔x
2+x=0⇔
x(x+1)=0
x=0 lub x=−1
−1≤x≤0
x+1≤y≤1−x
2
Teraz zapisz całki i licz.
Napisz wynik, albo przeslij zdjęcie rozwiazania.
2 wrz 17:18
Piotrek12: wynik mi wyszedł
− 1/2 xDD
pewnie źle
2 wrz 17:29
Mila:
pokaż rozwiązanie. Coś trzeba poprawić.
2 wrz 17:55
Piotrek12: Popróbuje sam metodą prób i błędów, jak się nie uda to wtedy wrzucę,
2 wrz 17:57
2 wrz 18:25
Mila:
Oj, nie czytasz uważnie tego, co Ci napisałam. 17:18
−1∫0 [x+1∫1−x2 (y)dy]dx= obszar od prostej do góry do paraboli, dla x∊<−1,0 >
Teraz licz, jak nie wyjdzie, to napiszę, ale musisz to pojąć, to proste.
2 wrz 18:32
Piotrek12: Nie no nie wierzę znowu źle.... brak słów .....
2 wrz 18:45
Mila:
| | 1 | |
...=−1∫0([ |
| y2]x+11−x2)dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=−1∫0 |
| [(1−x2)2−(x+1)2] dx= |
| −1∫0(1−2x2+x4−x2−2x−1) dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| −1∫0(x4−3x2−2x) dx= |
| [ |
| x5−x3−x2]−10= |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | | −1 | | 1 | |
= |
| *0− |
| *(− |
| +1−1)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | |
2 wrz 18:55
Piotrek12: Jesteś mega! dzięki po raz kolejny.
A jaki wynik ma wyjść w ∫∫xdxdy
D: y=x
2 i y=2−x
Wczoraj to zrobiłem I wyszedł mi 3 i 3/4 pewnie źle
2 wrz 19:08
Mila:

−2≤x≤1
x
2≤y≤2−x
| | 9 | |
−2∫1[y=x2∫y=2−x(x)dy]dx=− |
| |
| | 4 | |
2 wrz 20:34
Piotrek12: ja nie wierzę... jestem jakiś turbo tępy robię ten przykład po raz 24 i za każdym razem mam co
innego xDDD i ani razu wynik nie był poprawny....
2 wrz 22:39
Mila:
−2∫1([xy]x22−x) dx=
teraz spokojnie dalej licz, pomyłki zdarzają się, ja też liczyłam 3 razy.
2 wrz 22:56
2 wrz 23:03
Mila:
cd=
−2∫
1(x*(2−x)−x*x
2) dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=−2∫1(2x−x2−x3)dx=[2* |
| x2− |
| x3− |
| x4]−21= |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| − |
| −(4− |
| *(−8)− |
| *16)= |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 4 | | 3 | | 8 | | 7 | | 32 | | 39 | | 13 | | 9 | |
=1− |
| − |
| − |
| =1− |
| − |
| =1− |
| =1− |
| =− |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | | 4 | |
Teraz powiedz, co źle robiłeś.
2 wrz 23:32
Piotrek12: 1 wiersz mam dobrze
2 wiersz mam dobrze
3 wiersz mam dobrze
4 wiersz nie wiem czemu jest *(−8) skoro −22 nie daje −8
5 wiersz mam źle bo nie mam tej 8.
2 wrz 23:38
Mila:
| | 1 | | 1 | |
− |
| x3=− |
| *(−2)*(−2)*(−2) tam masz trzecia potęgę. |
| | 3 | | 3 | |
2 wrz 23:41
Piotrek12: i wszystko jasne... xD
2 wrz 23:45
Mila:
Dobranoc
2 wrz 23:46
Piotrek12: Ok, dzięki Mila

! Idę spać,jutro od rana znów cisne całki, mam nadzieję że masz jeszcze
cierpliwość mi pomagać. Jeszcze raz dziękuje i dobranoc
2 wrz 23:49
Mila:
2 wrz 23:50
Piotrek12: Mila przerobiłem sobie dziś na spokojnie te wszystkie zadania co tu robiliśmy i wyszło mi
dobrze. Masz może jakieś przykłady, bo mi się już skończyły
3 wrz 12:41
Piotrek12: Może do niedzieli to ogarnę żeby zaliczyć xDD
3 wrz 12:48
Piotrek12: Mam jeszcze jedno.
∫∫xdxdy
D: x=0, y=0, 3x+2y=6
Jaki tu obszar będzie?
3 wrz 12:58
Mila:
Wyznacz y z równania prostej , znajdź miejsce zerowe.x
0
0≤x≤x
0
3 wrz 15:26
Piotrek12: Ok, to zrobię zaraz, ale zaczałem robić inny przykład i mi nie wychodzi.
∫∫xdxdy
D: x2, y2=x
Granice:
0≤x≤1
x2≤y≤√x
Coś mam źle bo wychodzi mi ta 1 całka x3−(x*√x)
3 wrz 15:42
Mila:

Granice w porządku ( widzę, że jest postęp)
y=x2
y
2=x
y=√x dla x≥0 lub y=−√x dla x≥0
0≤x≤1
x
2≤y≤
√x
0∫
1[
x2∫
√x (x)dy]dx=
0∫
1(x
√x−x
3) dx= [Przekształcam:
x*x
12=x
32 ]
| | 2 | | 1 | | 3 | |
=0∫1(x32−x3)dx=[ |
| x52− |
| x4]01= |
| |
| | 5 | | 4 | | 20 | |
3 wrz 20:46
Piotrek12: ∫∫xdxdy D: x=0, y=0, 3x+2y=6
równanie prostej: y=−1/1/2x+3
Granice:
0≤x≤2
0≤y≤−1/1/2x+3
wynik: 10
Pewnie źle xD
4 wrz 11:57
Mila:
Licz jeszcze raz .
=2
4 wrz 13:04
Piotrek12: Boże tak mam 2 xD zamiast −4 +6 dałem 4+6 ...
4 wrz 13:06
Mila:
To drobny błąd rachunkowy, miałbyś całkę zaliczoną, o ile w środku masz porządne zapisy.
4 wrz 13:10
Piotrek12: Masz może jakiś przykład?

Porobię jeszcze przed pracą coś
4 wrz 13:13
Mila:
W tej chwili nie i nie bardzo mam czas, wpadłam na chwilę, będę po 21 miałam czas.
Nie martw się już masz lepszą orientację.
4 wrz 13:21
Piotrek12: Ja będę dopiero po 24

poszukam w necie może coś znajdę

Dzięki wielkie!
4 wrz 13:39
4 wrz 16:21
Piotrek12: Dzięki

idę robić
5 wrz 01:07
Mila:
Załóż nowy wątek, bo długo trzeba przwijać.
5 wrz 16:52
xD: Mila

Trzymaj jutro kciuki od 13−15 xD
7 wrz 00:27
xD: Mila

Trzymaj jutro kciuki od 13−15 xD
7 wrz 00:28
xD: Zaliczone

!
7 wrz 21:48
Mila:
Piotrek to Ty?
Naprawdę całki zaliczone.
7 wrz 22:22
Piotrek12: Tak, zaliczone i nawet innym pomagałem

miałem mini błąd więc 3+ a nie 4, ale ważne że
zaliczone.
8 wrz 16:29
Piotrek12: Dzięki Ci wielkie

!
8 wrz 16:30