20 sie 13:57
Piotrek12: Pomoże ktoś?
21 sie 00:33
Kacper: Rysunek masz?
21 sie 10:31
Piotrek12: Dałem przecież w linku
21 sie 12:43
Mila:

Punkty przecięcia :
(−1,0),(0,0)
−1∫
0y=x+1∫
y=1−x2(1) dy dx=
=
−1∫
0([y]
y=x+1y=1−x2)dx=
| | −1 | | 1 | |
=−1∫0(1−x2−x−1)dx=−1∫0(−x2−x)dx=[ |
| x3− |
| x2]−10= |
| | 3 | | 2 | |
21 sie 17:14
Mila:
Przepraszam.
Poprawiam, bo nie zauważyłam (y) pod całką.
{−1}∫
0y=x+1∫
y=1−x2(y) dy dx=
| | 1 | |
=−1∫0( |
| y2|y=x+1y=1−x2})dx= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *−1∫0((1−x2)2−(1+x)2)dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *−1∫0(x4−3x2−2x)dx= |
| [ |
| x5−x3−x2]−10= |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
21 sie 17:29
Piotrek12: Ok dzięki, wszystko kumam, tylko nie bardzo tego co jest na górze a co na dole przy znaku ∫.
22 sie 00:38
Mila:
To są granice całkowania ;
Przeczytaj w książce, najpierw zmienne granice , potem stałe.
Zmienne granice : dolna y=x+1, górna y=1−x2.
stałe :
x=−1 dolna granica , x=0 − górna granica
22 sie 16:42
Mila:
W Krysickim jest pięknie wytłumaczone.
22 sie 16:42
Piotrek12: Ok! Dzięki

Już wiem

23 sie 00:36
Mila:
23 sie 16:35