ciąg
Patryk:
Mnożenie przez sprzeżenie coś mi nie wychodzi
| | √2x−7−1 | |
limn→∞ |
| jak pomnożyć przez sprzeżenie |
| | √x−3−1 | |
2 wrz 22:21
Patryk: ?
2 wrz 22:25
sushi_gg6397228:
co to jest sprzężenie ?
2 wrz 22:26
Patryk:
Ale w liczniki i w mianowniku jest pierwiastek ?
2 wrz 22:27
sushi_gg6397228:
to nie jest odp na moje pytanie
2 wrz 22:28
PW: "n" czy "x"?
Rozważ podzielenie licznika i mianownika przez √n zamiast przekształcania ułamka wspomnianym
sposobem, który raczej mało skuteczny.
2 wrz 22:28
2 wrz 22:29
5-latek: | √2n−7−1 | | √n−3+1 | |
| * |
| |
| √n−3−1 | | √n−3+1 | |
2 wrz 22:29
Patryk:
x→∞
2 wrz 22:29
Patryk:
ale to jak będzie w liczniku
2 wrz 22:30
sushi_gg6397228:
pewnie granica powinna być liczona n−−>4, inaczej szkoda zdrowia
2 wrz 22:31
Patryk:
No tak.
sushi pokażesz jak to policzyć krok po kroku ?
2 wrz 22:32
2 wrz 22:35
sushi_gg6397228:
zapisujemy jak wyglada sprzęzenie
dla licznika
a jak dla mianownika
2 wrz 22:35
5-latek: Niech kolega Patryk sie zdecyduje czy liczy granice ciagu czy funkcji bo raz pisze n a potem x
2 wrz 22:36
Patryk:
| √2x−7−1 | | √2x−7+1 | |
| * |
| ? |
| √x−3−1 | | √2x−7+1 | |
2 wrz 22:37
PW: Patryk, nie widzisz, że w symbolu limn→∞ używasz "n", a w ułamku jest "x"? Zdecyduj się −
jest to ciąg, czy funkcja zmiennej x.
2 wrz 22:37
Patryk: zobacz 22:35 oficjalna wersja
2 wrz 22:39
sushi_gg6397228:
prosilem o podanie samego sprzężenia, bez pisania przykładu
sprzężenie dla licznika: ...................
sprzężenie dla mianownika: .....................
2 wrz 22:39
Patryk:
dla licznika √2x−7+1
dla mianownika √x−3+1
2 wrz 22:41
sushi_gg6397228:
| | √2x−7−1 | | √2x−7+1 | |
to teraz liczymy |
| * |
| =.... |
| | 1 | | √2x−7+1 | |
2 wrz 22:44
Patryk:
Ale chodzi jak cały przykład zapisać a nie pojedyncze człony
| 2x−7−1 | | 2x−8 | |
| = |
| |
| √2x−7+1 | | √2x−7+1 | |
2 wrz 22:45
sushi_gg6397228:
liczysz sobie na boku, zrobisz 3 ulamki i wyjdzie g... jak przedtem,
2 wrz 22:46
Patryk:
i co teraz dalej ?
2 wrz 22:48
sushi_gg6397228:
nie ma obliczeń
2 wrz 22:49
Patryk:
22:45
2 wrz 22:50
sushi_gg6397228:
| 1 | | √x−3+1 | |
| * |
| =.... |
| √x−3−1 | | √x−3+1 | |
2 wrz 22:52
2 wrz 22:55
sushi_gg6397228:
to teraz od poczatku
ułamek wyjściowy * sprzężenie do licznika* sprzężenie do mianownika=.....
2 wrz 22:56
Patryk:
| √2x−7−1 | | (√2x−7+1 | | √2x−7+1 | | √x−3+1 | |
| = |
| * |
| * |
| |
| √x−3−1 | | √x−3+1 | | √x−3+1 | | √2x−7+1 | |
| | (2x−8)(√x−3+1) | |
= |
| =2 |
| | (x−4)(√2x−7+1 | |
2 wrz 23:00
Patryk:
| | √2x−7−1 | |
tam powinno być |
| i dalej bez zmian czy dobrze ? |
| | √x−3+1 | |
2 wrz 23:03
sushi_gg6397228:
| 2x−8 | | 2(x−4) | |
| = |
| =2 |
| x−4 | | (x−4) | |
brakuje limesów przy każdym "="
na koncu wstawiamy "x=4" i mamy wynik "2"
2 wrz 23:05
Patryk:
Czyli ok wyszło ? Dziękuję
2 wrz 23:05
sushi_gg6397228:
na zdrowie
2 wrz 23:06