zadanie matematyczne
tomasz: wykonaj działania
25x420x8:1610 =
[(113)−1−2−2]−3 =
2. po czym poznamy rownanie prostych prostopadlych? Wyznacz wzór funkcji liniowej ktorej wykres
jest prostopoadly do wykresu funkcji
y=2x+4 i przechodzi przez punkt P=(1,−3)
28 sie 21:45
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
28 sie 22:00
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html do zadania nr2 i tam tez masz podobne zadania do swojego .
Natomiast co do 1 to pewnie ma byc tak
2
5*4
20*8:16
10 Do mnozenia nie uzywaj znaku x
Podpowiedz 4=2
2 8=2
3 i 16=2
4 reszta to juz dzialania na potegach
28 sie 22:01
tomasz: moglby ktos napisac te 2 przyklady całe z zadania, z gory dziękuje
28 sie 22:08
tomasz: i jeszcze jedno
wyznacz sumę, iloczyn i roznice przedziałow A=[1,2) = [−4,3]
28 sie 22:09
28 sie 22:13
tomasz: okej troche mi pomogles a ten drugi przyklad z 1 zadania
28 sie 22:14
5-latek: Zobacz jakie to proste
| | a | | b | | 1 | |
Korzystamy z e wzoru ( |
| )−x=( |
| )x i a−n= |
| |
| | b | | a | | an | |
| | 1 | | 4 | | 3 | |
Teraz obliczamy 1 |
| )−1 = ( |
| )−1 = (U3}{4})1= |
| z 1 wzoru |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Teraz obliczamy 2−2 patrzymy na drugi wzor i = |
| = |
| |
| | 22 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 2 | | 4 | |
Teraz [ |
| − |
| ]−3= ( |
| )−3 = pierwszy wzor ( |
| )3= 23= policz |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Lub zauwaz ze |
| = |
| wiec mamy ( |
| )−3= 23= |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
28 sie 22:43