Logarytmy
Lukas:
Określ dziedzinę funkcji
a)
f(x)=log2x
x>0
D=(0,∞)
Ok ?
27 sie 22:15
jakubs:
27 sie 22:17
Kyrtap31: prawidłowo
27 sie 22:18
Lukas:
f(x)=logx(3−x)
x>0 i x≠1 i 3−x>0
D=(0,1)suma(1,3) ?
27 sie 22:27
jakubs:
27 sie 22:28
Lukas:
Znajdź te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log(x2+4x+m) jest zbiór
liczb rzeczywistych
Nie chodzi mi o rozwiązanie tylko podpowiedź
czy liczba logarytmowana ma być <0 czy ≤0 ?
27 sie 22:36
ICSP: ma być > 0
27 sie 22:36
27 sie 22:37
Lukas:
Dziękuję.
27 sie 22:45
Lukas:
wyznacz wszystkie liczby p spełniające nierówmosc
log2p<3
Może ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi?
27 sie 22:58
ICSP: masz rozwiązać nierówność.
27 sie 23:03
PW: A przy takiej nierówności najlepiej mieć po obu stronach logarytmy.
27 sie 23:06
Lukas:
log2p<3
log2p<log28
p>0
p>8
Czyli p∊(8,∞) ?
27 sie 23:08
Mila:
p<8 bo log2(x) jest funkcją rosnącą
Popraw .
27 sie 23:15
Lukas:
p∊(0,8) ?
27 sie 23:16
Mila:
Tak.
27 sie 23:57
Lukas:
Funkcję są równe jeśli mają takie same dziedziny i f(1)=g(1) tak ?
28 sie 11:17
Piotr 10: W ogólnym przypadku f(x)=g(x) ⇔Df= Dg i gdy ich wzory da się doprowadzić do tej samej
postaci.
28 sie 11:24
Lukas:
określ czy funkcje są równe
f(x)=log3(x−2)+log3(x−3) i g(x)=log3[(x−2)(x−3)]
f(x)=log3[(x−2)(x−3)]
czyli jeśli mogę je przedstawić w tej samej postaci to są równe i nie muszę nic liczyć ?
28 sie 11:33
PW: No niestety, funkcje równe muszą mieć równe dziedziny (muszą być określone na tym samym zbiorze
argumentów), a tu ...
28 sie 11:40
Piotr 10: Są już w tej samej postaci

. Teraz dla formalności określ dziedzinę tych funkcji
28 sie 11:41
Piotr 10: Słuszna uwaga PW określ dziedzinę. Pamiętaj, że określa ją się z postaci początkowej ( bez
przekształceń)
28 sie 11:43
Lukas:
D1=(3,∞)
D2=(−∞,2)suma(3,∞)
f(x)≠g(x)
28 sie 12:00
Piotr 10: Ok.
28 sie 12:05
Lukas: Dziękuję.
28 sie 12:10
Lukas:
f(x)=2logx
to jak tutaj określić D
x>0 co z tą dwójką ?
28 sie 12:59
Piotr 10: Nic z nią nie robimy, zostawiamy ją.
logx+logx = 2logx
28 sie 13:08
Lukas:
Ok czyli tylko x>0
28 sie 13:10
Piotr 10: Tak
28 sie 13:11
Lukas:
log|x|
D=R ?
28 sie 15:20
razor: R\{0}
28 sie 15:20
jakubs: Jeżeli z tym masz jeszcze problemy, to rozwiązuj sobie nierówność, zgodnie z definicją
logarytmu: |x|>0 x∊...
28 sie 15:22
Lukas:
mam log
481 jak to policzyć
| | log381 | | 4 | |
log481= |
| = |
| ? |
| | log34 | | log34 | |
28 sie 18:18
28 sie 18:19
Piotr 10: log4 (81) = log22 (34) = 2 log23 = log2 9
28 sie 18:41
Lukas:
a moje ?
28 sie 18:52
Piotr 10: Przekształcenie jest w porządku. Tylko zależy jak autor chciał policzyć ten logarytm.
28 sie 18:54
Lukas:
a jak to potem dalej przekształcić żeby dojść do Twojej postaci ?
28 sie 18:57
razor: | | log23 | |
... = 4log43 = 4 |
| = 2log23 = log29 |
| | log24 | |
28 sie 18:59
Piotr 10: Trzeba było zacząć tak jak ja chyba. Inaczej nie da się zapewne ( pomijając zawiłe zapisy).
28 sie 18:59
Piotr 10: No i masz

. Trochę kombinowania
28 sie 19:00
Lukas:
ok dzięki te wzory nie są proste
28 sie 19:02
razor: są proste tylko trzeba sobie wyrobić intuicję
28 sie 19:03
Piotr 10: Przerobisz setki różnych zadań i dojdziesz do wprawy

.
28 sie 19:04
Lukas:
Ale mi chodzi o taką intuicję jak Wy Panowie
28 sie 20:06
Lukas:
log
2(log
3√5)−log
2(log
35_
28 sie 20:31
5-latek: Ale jak nie miales tego w szkole tak jak piszsez to jak chcesz miec taka sama intuicje jak oni
gdzie przerobili moze ze sto przykladow ?
28 sie 20:32
Piotr 10: Tak. Logarytmy mają tę samą podstawą, więc możesz zastosować wzór.
28 sie 20:33
5-latek: Ta pierwsza roznica to czemu jest rowna?
28 sie 20:36
Lukas: ?
28 sie 21:05
28 sie 21:07
28 sie 21:08
Lukas:
Nie wiem po co Ty mi ten wzór wysyłasz skoro już to zastosowałem

zobacz post 20:31 !
28 sie 21:16
28 sie 21:18
Lukas: =−1
28 sie 21:19
jakubs:
28 sie 21:20
5-latek: Trudno jest Tobie dogodzic
Ale skoro mowimy o poscie z 20:31 to po tej roznicy nie napisales znaku = i wedlug mnie
cale to dzialanie bylo rowne 0
28 sie 21:22
Lukas:
To się mylisz.. Bo to nie jest równanie tylko działanie... A to jest różnica.
Przepisałem z książki ale skoro wiesz lepiej...
28 sie 21:27
jakubs: Lukas bez nerwów, już wiele osób Ci to powtarzało.
28 sie 21:30
5-latek: Juz CI pisali ze brakuje CI chociaz odrobine pokory .
Ze takze ktos nie ma prawa odczytac inaczej zapisu . Wiec powodzenia .
28 sie 21:34
Lukas:
Może i brakuję.. Ale nie lubię jak ktoś wie lepiej niż książka.
28 sie 21:37
Eta:
28 sie 21:53
Lukas:
Eta pomożesz ?
28 sie 22:07
Lukas: ?
30 sie 23:02
Eta:
W czym?
30 sie 23:06
Lukas:
20:31 ?
Nie zniechęciłem się tylko czekałem aż odpowiesz.
30 sie 23:07
Eta:
Wpis20:31 jest ok
więc go dokończ
wynik ...= −1
30 sie 23:10
Lukas:
Ale właśnie chodzi o to jak dokończyć ? A dokładniej jak zabrać się za ten logarytm w nawiasie
?
30 sie 23:15
Eta:
| log3√5 | |
| = log5√5=....... a to myślę,że wiesz? |
| log35 | |
ze wzoru
30 sie 23:19
Eta:
Ejj......
Janek nie masz co robić?
Nie przeszkadzaj, damy sobie sami radę
30 sie 23:20
Janek191:
30 sie 23:21
Lukas:
Ok, dziękuję to jedziemy dalej z koksem
30 sie 23:22
Eta:
@
janek191
30 sie 23:23
Lukas:
log95*log2527 ? nadal nie wiem jak to liczyć
30 sie 23:25
Eta:
1/ sposób
Zamień każdy na logarytm o podstawie 5
30 sie 23:27
Lukas:
| log55 | | log527 | |
| * |
| |
| log59 | | log525 | |
| 1 | | log527 | | log527 | |
| * |
| = |
| |
| log59 | | 2 | | 2log59 | |
30 sie 23:37
Eta:
Ejj
Lukas log
59= 2log
53 i log
527= 3log
53
dokończ...
Myślałam,że to już dla Ciebie żaden problem
30 sie 23:56
Lukas:
Dziękuję Ci bardzo, teraz jestem w stanie dokończyć. Dobranoc.
31 sie 00:00
Eta:
Miłych snów

......... nie tyko o logarytmach
31 sie 00:02
Lukas:
Eta jesteś może na forum ?
31 sie 21:25
Eta:
1 wrz 00:09
1 wrz 00:19
Eta:
1 wrz 19:49
Mila:
Dziękuję Eto, witam miło.
1 wrz 20:11