kombinatoryka
arli28: Oblicz, ile liczb ośmiocyfrowych można otrzymać przestawiając cyfry 20152015.
31 sie 21:45
arli28: reszta zadania brzmi zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku. Odpowiedź
to 680.
Dlaczego w powtórzeniach uwzględniasz tylko dwa razy 2! ?
31 sie 22:07
Mila:
Tak, zaraz poprawię, a może sama już rozwiązałaś?
31 sie 22:20
arli28: nie, tzn. próbuje, ale mi nie wychodzi
31 sie 22:27
Mila:
2 jako pierwsza cyfra, 2 11 00 55 2
| 7! | |
| powtarzają się dwie jedynki, dwa zera, 2 piątki |
| 2!*2!*2! | |
1 jako pierwsza cyfra,
| 7! | |
| powtarzają się dwie dwójki, dwa zera, 2 piątki |
| 2!*2!*2! | |
5 jako pierwsza cyfra,
| 7! | |
| powtarzają się dwie dwójki, dwa zera, dwie jedynki |
| 2!*2!*2! | |
31 sie 22:45
52: Mila Czyli wynik z twojej odpowiedzi to 1890 ?
31 sie 22:52
arli28: cyfry setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku to 680. Tak jest w odpowiedzi. ALe mnie w
ogóle wychodzą bzdury.
31 sie 23:02
Mila:
Zobacz, czy liczba dokładnie przepisana.
31 sie 23:03
52: Mi właśnie wyszło 1890 tylko że ja to liczyłem w ten sposób:
31 sie 23:06
arli28: jutro jeszcze pomyśle, dobranoc.
31 sie 23:08
arli28: kijowe to zadanie, maturka rozszerzona
31 sie 23:09
Mila:
Skąd to zadanie?
31 sie 23:20
Saizou :
ja bym to liczył tak,
| | 8! | |
obliczamy wszystkie możliwe układy, czyli |
| =2520 |
| | 2!*2!*2!*2! | |
| | 6! | |
obliczmy układy kiedy 0 jest na początku 1*C17* |
| =630 |
| | 2!*2!*2! | |
i odjął te 2 wyniki co nam daje 1890
31 sie 23:45
Mila:
Czyli , jak napisałam wcześniej:
| | 7! | |
3* |
| =1890 a arli ma wynik w odpowiedzi 680. |
| | 2!*2!*2! | |
31 sie 23:49
Saizou : to moze jest bład w odpowiedzi
31 sie 23:56
Mila:
Albo treść zadania źle przepisana.
1 wrz 00:17
Trivial:
Inny sposób:
Mamy cyfry: { 0, 0, 1, 1, 2, 2, 5, 5 }. Jeden warunek: pierwsza nie może być zerem
| 6*7*6*5*4*3*2*1 | |
| = 1890. |
| (2!)4 | |
1 wrz 00:24
Eta:
Odp: 1890
1 wrz 00:49
arli28: ja też stawiam, ze jest błąd w odpowiedzi. dzięki wszystkim. wielkie
1 wrz 15:15
Kacper: Odp. 1890 jak wszyscy to wszyscy
1 wrz 20:30
Mila:
Jak klasa powitała młodego wychowawcę?
1 wrz 20:46
Kacper: Dość dobrze

Nie mogli uwierzyć, że ja to wychowawca
1 wrz 20:58
Lukas:
Jutro zacznie się

Szkoda, że ja nie chodzę do tej klasy
1 wrz 21:02
Kacper: Możesz się przepisać
1 wrz 21:12
Kacper: Dlaczego szkoda? Ja jestem straszny
1 wrz 21:12
Lukas:
Ale ja już skończyłem

Za dużo razy byś moich rodziców wzywał
1 wrz 21:13
Mila:
1 wrz 21:55
Eta:
Hej
Lukas ...przepisz się do mojej klasy

Szybko bym Cię "wyprostowała"
2 wrz 15:07
Lukas:
Eta są jeszcze zapisy ?
2 wrz 15:40
daras: @
Kacper pamiętam jak byłem młodym nauczycielem , na pół etatu na ostatnim roku studiów, to
panny siedziały w pierwszej ławce i miały mnie zagadywać a najlepszy numer zrobili mi jak mnie
pani od polskiego poprosiła żebym poszedł z klasa do kina na Lawę Konwickiego, oni już
załatwili wcześniej bilety a jak po kronice( tak wtedy w kinach wyświetlano na pocżątek 10min
kronikę zamiast pół godziny reklam) zaczął się film, to okazało się, żebto Emmanuelle
2 wrz 15:42
daras: nie mniej życzę Ci powodzenia
2 wrz 15:43
PW: Ale to piękny film. Też go oglądałem z maturalną klasą (wchodziło wtedy w modę wideo i po
lekcjach ktoś przyniósł to jako film przyrodniczy). Mnie uprosili jako opiekuna, bo dyrektor
zezwolił na oglądanie w szkole pod warunkiem, że będzie nauczyciel.
Kombatanckie wspomnienia.
2 wrz 16:04
fdfdff: esdr;lfijskdonfisdonf
10 gru 11:02