| 1 | ||
∫ | dx | |
| x2−x+1 |
| 4 | 1 | ||
∫ | |||
| 3 | {x−12}2/{34}+1 |
| 1 | 3 | 3 | 2x−1 | |||||
x2−x+1 = (x− | )2 + | = | [( | )2 + 1] | ||||
| 2 | 4 | 4 | √3 |
| 2x−1 | ||
I dalej podstawienie t = | . | |
| √3 |
| 1 | 1 | 1 | 3 | |||||
x2−x+1=(x− | )2− | +1=(x− | )2+ | |||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
| 1 | √3 | √3 | 2x−1 | |||||
[ podstawienie: (x− | )= | t, dx= | dt, t= | ] | ||||
| 2 | 2 | 2 | √3 |
| 1 | √3 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | dx= | ∫ | dt= | ||||||||||||||||||||||||||||||
| 2 |
|
| √3 | 4 | 1 | ||||
= | * | ∫ | dt = dokończ | |||
| 2 | 3 | t2+1 |