Jak to zrobić? Całki na infe, nic nie ogarniam. Prosze o pomoc.
krecik8765678: Treść:
Podstawowe tozsamosci ulatwiajace obliczanie całek typu
∫ dxax2+bx+cx
Wgl nie ogarniam tego, prosze o pomoc, da sie to wgl obliczyc?
6 gru 23:12
Krzysiek: jak Δ≥0 to wtedy rozkładasz na ułamki proste
jak Δ<0 to wtedy korzystasz z funkcji arctg
6 gru 23:17
ICSP: da

Wszystko zależy od delty

1. Δ > 0 − ułamki proste
2. Δ = 0 − całka trywialna
3. Δ < 0 − również całka trywialna − mamy gotowy wzór
6 gru 23:18
krecik8765678: YYY a moze mi ktos cos wyjasnic o co tu chodzi?
1. Δ > 0 − ułamki proste 2. Δ = 0 − całka trywialna 3. Δ < 0 − również całka trywialna − mamy
gotowy wzór
to jest rozwiazanie tego pkt? czy ja mam cos liczyc? przepraszam za te pytania ale tłumok ze
mnie ogggromny
6 gru 23:23
krecik8765678: nic nie rozumiem, tłumook ze mnie
7 gru 00:18
ICSP: 1. Δ > 0 weźmy np
| | 1 | | 1 | |
∫ = |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x2 − 1 | | (x−1)(x+1) | |
i teraz rozkładasz wyrażenie pod całką na ułamki proste :
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x+1) | | x+1 | | x−1 | |
| 1 | | A(x−1) + B(x+1) | |
| = |
| |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
mianowniki te same więc porównuje liczniki
Ax − A + Bx + B = 1
A + B = 0
B − A = 1
mamy zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx = |
| (ln|x−1| − |
| | (x−1)(x+1) | | 2 | | x−1 | | 2 | | x+1 | | 2 | |
ln|x+1|) =
2
o Δ = 0 − całka trywialna
dajmy :
| | 1 | | 1 | | −1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ (x−2)−2 dx = |
| + C |
| | x2 − 4x + 4 | | (x−2)2 | | x−2 | |
3
o Δ < 0
Sprowadzasz funkcje kwadratową do postaci kanonicznej. Potem korzystasz z gotowego wzoru :
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| * atctg( |
| ) + C |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
Wyprowadzenie :
https://matematykaszkolna.pl/forum/179788.html
Dajmy
| | 1 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| arctg( |
| | x2 − x + 1 | | | | √3 | |
7 gru 00:34
Basiek: ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ICSP♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
15 sty 23:20