wykaż
adam: Mam wykazać, że suma kwadratów
dwóch kolejnych liczb nat. jest liczbą nieparzystą.
Nie mam pojęcia jak zrobić takie zadanie, nigdy nie robiłem tego typu zadań. Prosiłbym o
wskazówkę, wiem, że trzeba tezę napisać (ale tylko w teorii), bo nigdy nie rozwiązywałem
czegoś takiego.
Jak dojść do rozwiązania, można słownie, nie wiem jak by to nawet wyglądało. Jestem zielony
jeśli chodzi o zadanie wykaż.
20 sie 15:05
Michał : n2+(n+1)2=n2+n2+2n+1=2n2+2n+1=2(n2+n)+1 Adamie. Pierwszy składnik sumy jest parzyste, a
drugi nieparzysty. Suma liczby parzystej i nieparzystej da liczbę nieparzystą
20 sie 15:14
Michał : parzysty( nie parzyste)
20 sie 15:18
adam: Rozumiem, ale mam jeszcze pytanie o taką formalność. Napisałeś wyżej równanie , wiem co z niego
wynika itd. ale jakieś założenia, czy tezę , a może później odpowiedź słowną muszę udzielić w
zadaniu?
20 sie 15:20
20 sie 15:26
20 sie 15:28
5-latek: Adam za jakis czas bede wstawial zdania typu wykaz . Na razie muszse odpuscic . Po prostu
opoznione myslenie
20 sie 15:30
Michał : Zależy to od Ciebie. Ja bym napisał tylko odpowiedź.
20 sie 15:32