ułamki
adam: | | 4 | |
Oblicz xy−2 − |
| z−1 dla x=3,(3) , y = 0,(5) i z = 0,(9) |
| | 5 | |
Rozumiem, że mam podstawić pod te wyrażenie wyżej, ale ja nie wiem jak się działa na ułamkach
okresowych. Proszę o wskazówkę jak sobie z tym poradzić.
20 sie 13:15
ICSP: x = 3,(3) = 3,33333333333
10x = 33,333333333333
10x − x = 33,(3) − 3,(3) = 30
9x = 30
20 sie 13:22
ICSP: zapomniałem dopisać kropeczek . Oczywiście
3,(3) = 3,3333333333333...
Trójek jest nieskończenie wiele
20 sie 13:23
adam: @dzieki ICSP, wydaje mi się, że sobie teraz poradze
20 sie 13:39
5-latek: A najpiekniejszse jest to z=0,(9)=1
20 sie 13:49
adam: y = 0,(5) = 0,55555555555555....
10y = 5,(5) = 5,5555555555....
10−y = 5,(5) − 0,(5) = 5
9y = 5
z = 0,(9)= 0,99999999999....
10z = 9,9 = 9,999999999999...
10z − z = 9,(9) − 0,(9) = 9
9z = 9
z= 1
teraz obliczam wyrażenie − tutaj chyba strzeliłem gafę
z= 1
| 30 | | 5 | | 4 | | 30 | | 36 | | 4 | |
| * ( |
| )−2 − |
| * 1−1 = |
| * |
| − |
| = 4 |
| 9 | | 9 | | 5 | | 9 | | 25 | | 5 | |
20 sie 13:57
adam: xy−2 = to potęga −2 tyczy się tylko y, czy to powinno wyglądać w ten sposób (xy)−2?
20 sie 14:16
adam: ponawiam pytanie, bo w obliczeniach na końcu powinno mi wyjść 10 nie 4
20 sie 14:46
J: Tylko y
20 sie 14:48
5-latek: 92=81 a nie 36
20 sie 14:50
adam: dzięki 5−latku za wychwycenie błędu
20 sie 14:50
20 sie 14:52
5-latek: Adam liczylem niedawno takie koszmarki
20 sie 14:54
J: Cześć
małotat ...
20 sie 15:05
5-latek: Np taki
| | √2 | |
Oblicz wartosc wyrazenia [a−3/2b(ab−2)−1/2(a−1)−2/3]3 dla a= |
| i |
| | 2 | |
20 sie 15:10
adam: okej, postaram się policzyć i zaraz coś napisze
20 sie 15:10
adam: no te zadanie to wyzwanie, sprawdź czy dobrze mi idzie
| | 2 | | 1 | | √2 | | 3√2 | |
[( |
| )3/2 * ( |
| )1/3 * ( |
| * ( |
| )2 ) −1/2 * |
| | √2 | | 2 | | 2 | | 1 | |
20 sie 15:41
5-latek: Ja to rozwiazalem tak
Najpierw obliczylem wyrazenie w nawiasie kwadratowym i wynosi ono
a
−3/2ba
−1/2ba
2/3=a
−3/2*a
−1/2*a
2/3*b*b=a
−4/3*b*2 bo mamy jednakowe
podstawy a i wykladnii dodajemy to samo z b
Teraz jak a
−4/3 b
2 podnislem do potegi 3 to dostalem a
−4b
6
Podstawiam
| | √2 | | 1 | | 2 | | 16 | | 24 | |
( |
| )−4*( |
| )6=( |
| )4* |
| = |
| |
| | 2 | | 3√2 | | √2 | | 3√26 | | √24 | |
| | 1 | | 16 | | 1 | | 1 | |
* |
| = |
| * |
| =4* |
| =1 |
| | 3√64 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Jesli Twoim sposobem wyjdzie CI 1 to masz ok
20 sie 16:07
adam: 5−latek dzięki, mogłeś wpierw działać na literach, a później podstawić
20 sie 16:11
adam: mogłem*
20 sie 16:11
5-latek: I masz taki prosty dla zabawy

Oblicz wartoc wyrazenia (a+1)
−1+(b+1)
−1 dla a= (2+
√3)
−1 b= (2−
√3)
−1
20 sie 16:15
5-latek: Ten poprzedni niedawno rozwiazywalem wiec przepisalem go z zeszytu
20 sie 16:23
adam: drugi przykład masz obliczony, czy mam pisać jak liczę?
20 sie 16:26
5-latek: Najlepiej to pisz jak liczysz
20 sie 16:28
adam: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = U{1}{U{1}{2+√3 |
| a+1 | | b+1 | | | | | |
20 sie 16:38
adam: niestety nie potrafię pisać tak zaawansowanych wzorów, bo wszystko mi się sypie, ale z tego co
powyżej udało mi się przepisać , to usuwam niewymierność z mianownika mianownika i później z
mianownika usunę, tak to będzie szło
20 sie 16:39
zombi: | | 1 | |
Zauważ, że a= |
| , wobec tego |
| | b | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| a+1 | | b+1 | | | | b+1 | | | | b+1 | |
| | b | | 1 | | b+1 | |
= |
| + |
| = |
| = 1 |
| | b+1 | | b+1 | | b+1 | |
20 sie 16:42
20 sie 16:42
5-latek:
| | 1 | | 2−√3 | |
(2+√3)−1= |
| = |
| = 2−√3 |
| | 2+√3 | | 22−(√3)2 | |
| | 1 | |
Tak samo zrob z (2−√3)−1 = |
| i usun niewymiernosc z mianownika i masz prostsza |
| | 2−√3 | |
postac
20 sie 16:42
adam: @zombi, dzięki, tego nie zauważyłem!
20 sie 16:43
adam: czekaj 5−latek, prawie skończyłem to rozwiązywać , zerknij 16:42
20 sie 16:44
5-latek: Kolega zombi tez to bardzo ladnie rozpisal
20 sie 16:46
adam: 5−latek, wyszło mi 1
20 sie 16:49
5-latek: I mnie tez wyszlo tyle .
Czy bylo ciekawe zadanie dla Ciebie ?
20 sie 16:51
adam: no pewnie, sporo się nauczyłem przy okazji
20 sie 16:52
5-latek:
20 sie 16:52
5-latek: No to masz jeszce takie do uproszcenia na ktorym ja sie zacialem jak liczylem(juz ostatnie )
| | √a−b+√a+b | |
Ma CI to wyjsc |
| |
| | b | |
20 sie 17:00
adam: jak zombie otrzymałeś
20 sie 17:00
adam: ok 5−latek zaraz napiszę
20 sie 17:01
adam: 5−latek dokładnie tak samo mi wyszło, dzięki, fajne przykłady do ćwiczeń,
na przyszłość będę wysyłał zdjęcia rozwiązań, bo długo się je przepisuje na stronę
20 sie 17:17
zombi: | | 1 | | 1 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
a = |
| = |
| * |
| = |
| = 2−√3 = |
| | 2+√3 | | 2+√3 | | 2−√3 | | 4−3 | |
20 sie 17:20
adam: już rozumiem, dzięki zombie
20 sie 17:22
5-latek: ja muszse wyjechac ale w tym ostatnim przykladzie usun najpierw niewymiernosc z 1 wyrazenia
a potem z drugiego
20 sie 17:28
adam: | | √a+b+√a−b | |
5−latek no tak zrobiłem, wyszło mi |
| |
| | b | |
20 sie 17:31