Wykaz ze
5-latek: Wykaz ze dla kazdej nieparzystej liczby naturalnej n liczba n3+3n2−n−3 jest podzielna przez
48 Zalozenie : n−nieparzyste i n∊N
Teza n3+3n2−n−3 podzielna przez 48
Dowod :
n3+3n2−n−3=(n−1)(n+1)(n+3)
Uzasadnienie : Jedyne co wymyslilem to ze jesli n jest liczba nieparzysta to liczba n−1 i
liczba n+1 sa liczbami parzystymi i ich iloczyn jest liczba parzysta
Tak samo liczba n+3 bedzie parzysta i caly ten iloczyn bedzie liczba parzysta . ALe co dalej
20 sie 14:31
Metis: Cześć
5−latku 
A co jeśli za n, która jak wiemy jest liczbą nieparzystą podstawiłbyś zapis liczby nieparzystej
dając odpowiednie założenie ? tj.: 2k+1
I teraz podstawić to do liczby ?
Od tak mój pomysł

+ Istnieje cecha podzielności przez 48 ?
20 sie 14:54
dyzio: Masz na pewno 3 liczby naturalne i z nich dwie to liczby parzyste. Czyli na pewno jedna jest
podzielna przez 3, a iloczyn takich liczb będzie podzielny przez 2 i 3. Czyli tak liczba
będzie podzielna przez 6 i przez 48. Ja tak wykombinowałem ale nie wiem czy dobrze
20 sie 14:58
5-latek: Metis czesc
Powiem CI szczerze nie wiem nie mysle .Odpuszcam sobie te zadania . jak dojde do siebie to
wroce do nich .
Jesli rozwiniesz swoj pomysl bede wdzieczny .Bede go potem analizowal
20 sie 15:01
5-latek: dyzio cos moze byc z tego co napisales
20 sie 15:03
Metis: Dobrze, że kombinujemy

To się liczy

Wyanalizowałem takie coś

(2k+1)
3 + 3*(2k+1)
2 − 2k+1 −3 =
8k
3 +12k
2 + 6k + 1 + 12k
2 + 12k + 3 −2k + 1 −3 =
8k
3 +12k
2 + 6k + 12k
2 + 12k − 2k + 2 =
8k
3 + 24k
2 + 16k +2 =
Niestety nie wiem co dalej .
I nie wiem, czy w ogóle dobrze kombinuje .
Taki zapis trzeba opatrzyć założeniami bo np. n
3 może nam dać liczbę ujemną , a my w zadaniu
mamy wyżej określony zbiór liczb − zbiór liczb naturalnych
20 sie 15:05
5-latek: Bardzo Cie przepraszam ze nie odpisywalem ale na razie muszse odpuscic .
Jednak zmiana lekow robi swoje . Wiec proszse nie gniewaj sie
20 sie 15:22
Piotr 10: n3+3n2−n−3= (n−1)(n+1)(n+3)
n = 2k+1 i k∊N
2k(2k+2)(2k+4) = 2k*2(k+1)*2(k+2)=8 k (k+1)(k+2).
k (k+1)(k+2).− iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, z ktorych przynajmnie jednadzieli
sie przez 2 , a jedna z nich dzieli sie przez 3, a więc 2*3=6
c.n.u
20 sie 15:30
5-latek: Dziekuje Piotr bede analizowal .
20 sie 15:36
PW: Po uwzględnieniu, że n=2k+1 (bo n − nieparzysta)
(n−1)(n+1)(n+3) = (2k+1−1)(2k+1+1)(2k+1+3) = 2k(2k+2)(2k+4) = 2k•2(k+1)•2(k+2) =
= 8k(k+1)(k+2)
Liczby k, k+1 i k+2 to kolejne trzy liczby naturalne − jest wśród nich liczba podzielna przez 2
i liczba podzielna przez 3. Tym samym badana liczba (n−1)((n+1)(n+3) jest iloczynem liczby 8 i
liczby k(k+1)(k+2), w której rozkładzie na czynniki jest co najmniej jedna liczba 2 i co
najmniej jedna liczba 3, co oznacza że dzieli się przez 8•2•3 = 48.
20 sie 15:45
PW: Nie zdążyłem ...
20 sie 15:46
5-latek: Tobie rowniez
PW dziekuje
20 sie 15:51
Metis: Może ktoś wyjaśni , czy mój zapis jest poprawny ?
Można tak analizować ? Gdzie tkwi błąd?
20 sie 18:26
Mila:
Metis , byłoby dobrze, ale masz błąd rachunkowy w pierwszej linijce.
.........−(2k+1)−3=....−2k−1−3
20 sie 18:42
Metis: Dziękuje
Mila 
Poprawiam:
(2k+1)
3 + 3*(2k+1)
2 − (2k+1) −3=
8k
3 +12k
2 + 6k + 1+12k2 + 12k + 3 −2k−1−3 =
8k
3 + 24k
2 +16k =
8k(k
2+3k+2)=
8k(k+1)(k+2) − czyli to co u
PW
20 sie 19:01
Mila:
20 sie 19:59
5-latek: Witaj
Milu
20 sie 20:02
Mila:
Witam ciepło
20 sie 20:02