wykaz
5-latek: Wykaz ze roznica kwadratow dwoch kolejnych liczb calkowitych jest liczba nieparzysta
Zalozenie : Nie weim jak
Teza: to jest liczba nieparzysta
k2−(k+1)2=⇔k2−(k2+2k+1)=⇔k2−k2−2k−1=⇔−2k−1= ⇔−(2k+1) j.b.p.
Czy tutaj powinienem tez pisac uzasadnienie iz Wykonujac ciag rownowaznych przeksztalcem
otrzymalem rownosc prawdziwa co oznacza iz rownosc wyjsciowa jest prawdziwa
20 sie 09:06
Paulina:
Nie, to jest równość a nie nierówność. Tutaj nie trzeba pisać.
20 sie 09:08
5-latek: Mam ostatni dzien urlopu i chcialbym sobie ze 4 zadanka tego typu zrobic
20 sie 09:08
Piotr 10: Założenie:
k, k+1 − dwie kolejne liczby całkowite ∧k∊Ci p ∊C
Teza:
k
2 − ( k+1)
2 =p , gdzie p − liczba nieparzysta
Dowód:
... Tu ok.
I powinno wystarczyć
20 sie 09:09
5-latek: Dzieki za odzew
Paulino
20 sie 09:09
dyzio: 5−latek: z czego wziąłeś to zadanie ?
20 sie 09:12
5-latek: Tobie
Piotrze rowniez dziekuje

NIby proste i niby oczywiste ale te oczywistosci sprawiaja najwiecej klopotow
20 sie 09:13
20 sie 09:30
dyzio: Dzięki
20 sie 10:09
Janek191:
Założenie: k i k + 1 − liczby całkowite
Teza k2 − ( k + 1)2 − liczba nieparzysta
Dowód:
k2 − ( k + 1)2 = k2 − ( k2 + 2 k + 1) = k2 − k2 − 2k − 1 = − 2k − 1 − liczba całkowita
nieparzysta
ckd.
20 sie 12:55
Janek191:
Z tej książki przygotowywałem się do egzaminu wstępnego na studia wyższe
( Zbiór zadań z matematyki ... − Gdowski, Pluciński )
20 sie 12:58