układ równań
dawek: rozwiąż układ równań
{(x−3)2+(y+1)2=8
{(x+3)2+(y−1)2=216
18 sie 22:30
Metis: Dobrze przepisane ?
Jaki to poziom trudności ? Studia, liceum ?
18 sie 23:17
Godzio:
S
1(3,−1) r
1 = 2
√2
S
2(−3,1) r
2 = 6
√6
|S
1S
2| =
√62 + 22 =
√40 = 2
√10
|S
1S
2| < r
2 − r
1
Okręgi rozłączne wewnętrznie, brak punktów przecięcia, brak rozwiązania
18 sie 23:17
Metis: No
Godzio rozwiązał problem

Rozwiązywałem i nie chciało wyjść
18 sie 23:21
dawek: sorki tam jest błąd w drugim rownaniu. ma byc (x−1)2+(y+3)2=216
18 sie 23:38
Janek191:
S1 = ( 3; − 1) r1 = √8 = 2√2 ≈ 2,83
S2 = ( 1 ; − 3) r2 = √216 = 6√6 ≈ 14,70
I S1 S2 I = √ ( 1 − 3)2 + ( − 3 − (−1))2 = √4 + 4 = √4*2 = 2√2
Ponieważ r2 − r1 ≈ 11,87 > I S1 S2 I , więc okręgi są rozłączne wewnętrznie, czyli
się nie przecinają − brak rozwiązań układu danych równań .
19 sie 07:40
19 sie 08:04
19 sie 10:58