pole
dawek: Dane są punkty A=(1,−1) i B=(3,3) oraz prosta k o równaniu y=x+3. Wyznacz na prostej k taki
punkt C, aby pole trójkąta ABC było równe 6.
17 sie 22:20
Janek191:

A = ( 1; − 1) B = ( 3; 3)
więc
I AB I =
√( 3 − 1)2 + ( 3 − (−1))2 =
√20 = 2
√5
Prosta AB
y = a x + b
− 1 = a + b
3 = 3a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−
4 = 2a
a = 2
b = − 1 − a = − 3
y = 2 x − 3
2 x − y − 3 = 0 ← równanie prostej AB
−−−−−−−−−−−−−−−−−
C = ( x
0 ; y
0) = ( x
0; x
0 + 3) − bo leży na prostej o równaniu y = x + 3
| | 6 | |
P = 0,5 I AB I *h = 0,5*2√5*h = √5*h = 6 ⇒ h = |
| |
| | √5 | |
więc
| I 2*x0 − 1*(x0 + 3) − 3 I | | 6 | |
| = |
| |
| √22 + (−1)2 | | √5 | |
I x
0 − 6 I = 6
x
0 = 0 lub x
0 = 12
więc
y
0 = 0 + 3 = 3 lub y
0 = 12 + 3 = 15
zatem
C = ( 0; 3) lub C = ( 12; 15 )
=========================
18 sie 00:28
pigor: ... lub np. tak :
A=(1,−1), B=(3,3) i niech
C= (x,y)=
(x,x+3)=? (*), to
CA→= [1−x, −1−x−3]=
[1−x , −4−x] ,
CB→= [3−x,3−x−3] =
[3−x , −x] , więc
PΔABC=12|CA
→x CB
→|=
12|
(1−x)(−x)−(−4−x)(3−x)|=
=
12|−x+x
2+12+3x−4x−x
2|=
12|−2x+12| ⇒
PΔ=6 ⇔
⇔ |−x+6|=6 ⇔ |x−6|=6 ⇔ x−6=−6 v x−6=6 ⇔
⇔
x=0 v x=12 ⇒ stąd i z (*)
C=(0,3) v C=(12,5) .
18 sie 16:42
Eta:
C(12,
15) bo 12+3= ........
19 sie 00:20
Gustlik: Najprościej wyznacznikiem wektorów:
A=(1,−1)
B=(3,3)
C=(x, x+3)
AB
→=[3−1, 3−(−1)]=[2, 4]
AC
→=[x−1, x+3+1]=[x−1, x+4]
d(AB
→, AC
→)=
| 2 4 |
| x−1 x+4 |
=2(x+4)−4(x−1)=2x+8−4x+4=−2x+12
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |−2x+12|=|x−6| |
| | 2 | | 2 | |
|x−6|=6
x−6=6 v x−6=−6
x=12 v x=0
y=15 v y=3
C=(12, 15) v C=(0, 3)
19 sie 01:01
Eta:
Zobacz
Gustlik rozwiązanie
pigora
19 sie 01:04
Gustlik: Ja wiem, ale lepiej to zapisać wyznacznikiem i mnożyć na krzyż, bardziej obrazowe i łatwo
skojarzyć np. tym, co znają wyznacznikową metodę rozwiązywania układów równań, pigor to
fajnie rozwiązał. Ja tylko chciałem wskazać na wyznacznik wektorów, bo tak się liczy iloczyn
wektorowy.
19 sie 01:08
Eta:
19 sie 01:09