Rozwiąż układ równań
elenaaa: Rozwiąż układ równań : {7x−11y= −22
{ 2x+3y=18
18 sie 22:14
18 sie 22:16
19 sie 01:04
Janek191:
M. przeciwnych współczynników :
7 x − 11 y = − 22 I * 2
2 x + 3 y = 18 I * ( − 7)
−−−−−−−−−−−−−−−
14 x − 22 y = − 44
− 14 x − 21 y = − 126
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 43 y = − 170 / : ( − 43)
y = 3 4143
============
7 x − 11 y = − 22 I * 3
2 x + 3y = 18 I * 11
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21 x − 33 y = − 66
22 x + 33 y = 198
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
43 x = 132 / : 43
x = 3 343
===========
19 sie 07:25
elenaaa: Ok dzięki
19 sie 13:22
antygustlik: uczniowie wcale nie są tego samego zdania co ty Gustlik. Najczęściej rozwiązują metodą
podstawiania.
19 sie 13:24
5-latek: Bo dlatego ze niektorzy uczniowie nie potrafia pomnozyc przez 2 lub 3 lub inna liczbe
Czasem metoda postawiania mozna sie wiecej zaplatac a potem POMOCY bo wychodza nieladne liczby
Wiec bedzie najlepiej gdy uczen zna rozne metody rozwiazywania ukladu rownan z metoda
geometryczna wlacznie
19 sie 13:54
antygustlik: metoda podstawiania nie wymaga myślenia przez co mnożyć
19 sie 13:59
5-latek: Ale dostana ulamki i placza
To ze Gustlik ma takie poglady na nauke jakie ma to wcale nie oznacza ze nie ma w pewnym
sensie racji
Czasami tez jego sposobami warto sie zainteresowac gdyz co niektorzy maturzysci moga przez to
zdac mature . O ile egzamin maturalny z podstawy mozna zazwac matura .
19 sie 14:05
5-latek: I tak jak ostanio kolega jakubs napisal na forum
Trzeba byc naprawde mistrzem zeby nie napisac matury z matmy z podstawy na 30 %
19 sie 14:09
Piotr 10: lub na 100%
19 sie 14:10
5-latek: Czesc Piotr
Uczysz sie cos czy odpoczywasz ?
19 sie 14:13
Piotr 10: Witaj, dla relaksu pykam sobie w programie w Cadzie

. A tak to nie
19 sie 14:15
5-latek: I w sumie dobrze . Uczyc sie bedzies w pazdzierniku
19 sie 14:18
Piotr 10: Wiadomo
19 sie 14:19
bezendu:
Jaki Cad 2012 ?
19 sie 14:25
Piotr 10: 2014
19 sie 14:26
bezendu:
To na bogato
19 sie 14:36
Piotr 10: A jak hehe
19 sie 14:37