Twierdzenie cos
Jacek: 1W sześcianie połączono wierzchołki dolnej podstawy z jednym z wierzchołków górnej podstawy i
otrzymano ostrosłup.Oblicz cosinus kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa,których wspólną
krawędzią jest przekątna sześcianu.
Mam takie coś :
| | a√6 | | a√6 | |
(a√2)2=2*( |
| )2−2*( |
| )2 cosα |
| | 3 | | 3 | |
nie miałem twierdzenia cos i nie wiem jak inaczej robić takie zadania może to ktoś mi
wytłumaczyć rozwiązać powyższe bądź przedstawić alternatywę ?
11 sie 12:54
PW: Mając boki trójkąta, który nie jest prostokątny (a ten nie jest), trudno inaczej wyznaczyć cosα
− od tego jest twierdzenie kosinusów. Na siłę można to zrobić poprzez pole − najpierw obliczyć
pole trójkąta z twierdzenia Herona (życzę wytrwałości) i przyrównać je do pola obliczonego
| | 1 | |
wzorem P= |
| absinα. Mając sinα wyliczyć cosα, ale przyznasz, że to są "wygibasy". |
| | 2 | |
11 sie 13:23
irena_1:

Masz taki trójkąt:
d=a
√2
| | a√2 | | a√6 | | a√2*3 | | 3 | | √3 | |
sinα= |
| : |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | a√6*2 | | 2√3 | | 2 | |
α=60
0
2α=120
0
11 sie 15:28
PW: Dobrze Ireno{}1
11 sie 17:05
PW: że wróciłaś, "wygibasy" od razu mniejsze
11 sie 17:05
irena_1:
11 sie 18:31
Jacek: Jeśli można zapytać skąd wyznaczyłaś wartość a?
12 sie 11:16
12 sie 11:19
Jacek: Nie chodzi mi o α lecz o a dokładnie w tej linijce :
| | a√2 | | a√6 | | a√2*3 | | 3 | | √3 | |
sinα= |
| : |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | a√6*2 | | 2√3 | | 2 | |
12 sie 11:38
Kacper: chodzi ci o przekształcenia?
bo skąd te liczby to nie chce mi się szukać
12 sie 11:50
Jacek: Potrzebna mi wartość liczby a bo mam troche niekompletne zadanie
12 sie 11:52
Kacper: przecież "a" się upraszcza i tak naprawdę nie jest potrzebne
12 sie 12:02
Jacek: lol ja chciałem to liczyć −.−
12 sie 12:08
Jacek: W ostorsłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 6 i tworzy z krawędzią boczną kąt
45
o. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodząca przez przekątną podstawy i nachyloną do
podstawy pod kątem 60o. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Jest takie zadanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/81735.html tutaj jest rysunek i obliczenia. Pierwszy raz widzę na oczy te
twierdzenia sin i cos mógłbyś mi w tym pomóc bo jest zielony?
12 sie 12:12
Jacek: Ktoś może rzucić koło ratunkowe?
12 sie 12:26
12 sie 12:43
PW: Jacku, prawdę mówiąc dziwnie podchodzisz do zdobywania umiejętności. W programie szkolnym
stereometria jest umieszczona pod koniec, bo właśnie przy rozwiązywaniu zadań potrzebna jest
biełga znajomość wzorów trygonometrycznych i podstawowych twierdzeń dotyczących trójkątów.Ty
jak widać nie opanowałeś tego jeszcze. Może zacznij od porządnego nauczenia się trygonometrii
i tak zwanego rozwiązywania trójkątów, bez tego stereometria jest czarną magią.
12 sie 14:50
pigor: ..., z warunków zadania przekrój o którym mowa w
treści zadania to Δ równoramienny o podstawie d=2*6=12
i wysokości h takiej, że
12*6*h*sin30o+ 12*6*h*sin60o= 12*62 /*13 ⇔
⇔ h*12+ h*12√3= 6 /*2 ⇔ h(1+√3)= 12 /*(√3−1) ⇔
⇔ (3−1)h= 12(√3−1) /:2 ⇔ h= 6(√3−1) , zatem
S=12d*h=12*12*6{√3−1)=36(√3−1) − szukane pole przekroju.
13 sie 00:14