trygonometria
tyu:
zadanie, które jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/46812.html
4sin(πx)=4x
2−4x+5
próbuję sobie wytłumaczyć poszczególne kroki
ZW funkcji y=sin(πx) to <−1;1> bo sinus czegokolwiek to maksymalnie jeden, a minimalnie minus
jeden. W tym przypadku tym "czymkolwiek" jest (πx).
Dlatego ZW funkcji y=4sin(πx) to <−4;4>
4 sie 14:31
J:
Tak ...
4 sie 14:34
Janek191:
4*(−1) = − 4 i 4*1 = 4
4 sie 14:35
tyu: dziękuję
4 sie 14:40
J:
Ale uważaj ..
| | 3 | |
bo np. y = |
| ... tutaj zbiorem wartości nie jest <−3,3> , tylko : (−∞,−3> U <3,+∞) |
| | sinx | |
4 sie 14:43
4 sie 14:47
tyu: a jak tak krok po kroku narysować y=sin(πx)
bo nie wiem o jak wymierzyć to π. W programie do rysowania wykresów oba wykresy: parabola i
y=4sin(πx) mają punkt wspólny, ale nie wiem jak je narysować.
4 sie 14:53
J: Znajdź kilka punktów: ... np . sin(πx) = 0 ⇔ πx = 0 ⇔ x = 0 , lub πx = π ⇔ x = 1
| | π | | 1 | |
sin(πx) = 1 ⇔ πx = |
| ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
sin(πx) = −1 ⇔ πx = |
| π ⇔ x = |
| ... |
| | 2 | | 2 | |
.. i rozciągnij wykres w przedziale <−4,4>
4 sie 15:05
J:
4 sie 15:08
J: I twoja parabola zetknie się z tym wykresem w punkcie ( 0.5 , 4 )
4 sie 15:14
tyu: dziękuję, rozumiem
4 sie 16:00