2 sie 16:54
tyu:
2 sie 17:43
pigor: ..., no cóż ja bym robił tak :
| | 2 | | 2 | | 1 | | sin2x+cos2x | |
y= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | sin2x | | 2sinxcosx | | sinxcosx | | 2sinxcosx | |
| | sinx | |
= |
| +U(cosx}{sinx}=tgx+ctgxi sinx≠0 i cosx≠0, |
| | cosx | |
czyli masz sumę wartości punktów wykresu tangensoidy i cotangensoidy
y=tgx+ctgx, gdzie x=2kπ i x=
12+2kπ , k=0,±1,±2,± ..., to równania
asymptot pionowych w ten sposób mam zbiór wartości
(−∞;−2>U<2;+∞).
2 sie 18:08
tyu: dziękuję, Ja to przekształcałem od y=tgx+ ctgx
| | π | |
Ale tgx i ctgx przecinają się w |
| czyli w 1 i (−1) więc skąd te 2 oraz (−2) ? |
| | 4 | |
o co chodzi z tymi asymptotami ?
2 sie 18:22
Saizou :
albo inaczej skończyć
| | 1 | | 1 | |
tgx+ctgx=tgx+ |
| =a+ |
| niech tgx=a |
| | tgx | | a | |
2 sie 18:22
razor:

| | 2 | |
podstawiam sin2x = t i t∊<−1,1> i badam zbiór wartości funkcji f(t) = |
| na przedziale |
| | t | |
<−1,1>
Jak widać z wykresu ZW = (−
∞, −2> ∪ <2,
∞)
2 sie 18:23
tyu: | | π | |
asymptota ctgx to x=kπ, natomiast tgx to |
| +kπ |
| | 2 | |
2 sie 18:24
tyu: dziękuję Wam wszystkim, ale wyjaśnienie, które przedstawił
razor jest najbardziej
łopatologiczne i dzięki temu już wiem, jak to narysować
2 sie 18:28
pigor: ... , tam nie ma 1
i (−1) tylko jest (1 i 1)
lub (−1 i−1), czyli
np tg45
o+ctg45
o= 1+1=2 ... lub ... tg 135
o+ctg135
o= −1+(−1)= −2 ... itp. itd. dla k∊C .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a kończąc, to pięknie odczytał dziedzinę (wykorzystał znaną nierówność)
Saizou
2 sie 18:33