Granica
Radek:
Pokazać, że granicą ciągu jest g=1
Proszę krok po kroku bo widziałem już 3 wersje
23 lip 09:41
J:
Najprościej podziel licznik i mianownik przez n
23 lip 09:44
Radek:
z definicji
23 lip 09:45
23 lip 10:00
Kacper: Definicja granicy ciągu jest następująca:
∀ε>0 ∃δ ∀n>δ |a
n−g|<ε
Niech ε>0. Szukamy takiej liczby δ, aby dla każdej liczby naturalnej n>δ prawdziwa była
nierówność:
|a
n−g|<ε
Przekształcamy równoważnie powyższą nierówność:
| | 1 | |
Biorąc za δ= |
| −1 stwierdzamy, że nierówność |an−1|<ε jest prawdziwa dla każdej liczby |
| | ε | |
n>δ, czyli lim
n→∞a
n=1
23 lip 10:11
23 lip 10:18
Kacper: Ja nigdy tego nie używałem, i wystarczy napisać, że bierzemy najmniejszą liczbę naturalną
większą od δ i wtedy nierówność jest prawdziwa

Każdy wie i tak o co chodzi
23 lip 10:50
Radek: dziękuję
23 lip 11:28
Radek:
| | −1 | | 1 | |
Czemu | |
| | zrobiło się |
| ? |
| | n+1 | | n+1 | |
28 lip 19:37
Kacper: własności wartości bezwzględnej
28 lip 19:38
zombi: | | 1 | |
Ale można sobie ograniczyć pisania używając Entier [ ] i kończysz tym, żę n> [ |
| ] −1 |
| | ε | |
28 lip 19:40
Radek:
A to nie [] cecha jest ?
28 lip 19:48
Kacper: W definicji granicy? nie
28 lip 19:51
Radek:
Kolejny przykład
ta sama treść
| | 3n2+2−3n2−6n−3 | | 6n2+1 | | 6n+2n | | 8 | |
| |
| |= |
| < |
| = |
| ? |
| | n2+2n+1 | | n2+2n+1 | | n2 | | n | |
nie rozumiem skąd się to wzięło od znaku nierówności ?
28 lip 20:02
Kacper: Szacujemy ułamek z góry.
Ułamek jest większy, gdy licznik jest większy 6n
2+1<6n
2+2n
2 (zapewne błąd w przepisywaniu)
Ułamek jest większy gdy mianownik jest mniejszy − pomijamy kilka wyrazów (oczywiście dodatnich)
28 lip 20:08
Radek: czemu mam szacować jak w przykładzie wyżej nie trzeba było nic szacować..
28 lip 20:11
Kacper: Dlatego, że jak zostawię w postaci:
| 6n2+1 | |
| <ε to nie wyznaczę "n"  |
| n2+2n+1 | |
28 lip 20:20
Radek:
ale nie wiadomo czemu oni takie coś dopisali w liczniku a w mianowniku usnęli 2n+1 zamiast
tylko 1 albo 2n ?
28 lip 20:28
Kacper: żeby się ładnie uprościło
28 lip 20:31
Radek:
mam kilka takich przykładów i nie wiem kiedy mam to szacować a kiedy nie ?
28 lip 20:56
29 lip 09:52
Radek:
Dziękuję ale nadal tego nie rozumiem.. U Ciebie jeszcze inny sposób wgl.
29 lip 22:35