jerey: analiza matematyczna 1. GiS
Korzystając z definicji uzasadnić podane równości:
jako tako granic trochę przerobiłem, jednak z usasadnianiem na podstawie definicji jest ciężko.
Moglby mi ktos wytłumaczyc na jakiej zasadzie to zrobić? Nie chce się uczyc na pałe, chciałbym
to ogarnąć. z def wiem tyle, ze:
co to jest ten epsilon i jaka jest jego rola?
2 lip 10:29
jerey: innymi słowy, chodzi mi o to jak to wykazac.
2 lip 10:31
WueR:
A def. granicy ciagu rozumiesz? Trzeba wskazac pewne n0∊N takie, ze dla wszystkich argumentow
wiekszych od n0 ich wartosci mieszcza sie w przedziale (g−ε; g+ε), gdzie g to granica danego
ciagu.
2 lip 10:33
wredulus_pospolitus:

hmmm jakby to ładnie przez internet wyjaśnić,
ε pokazuje nam 'widełki' w których mają się znaleźć wyrazy badanego ciągu.
Definicja mówi tyle:
"nie ważne jak małe widełki weźmiemy, zawsze znajdzie się takie wyraz tego ciągu, że
wszystkie kolejne wyrazy tego ciągu będą należeć do przedziału (g − ε , g + ε)
w zadaniach, w których opierasz się na udowodnieniu z definicji, musisz 'obrać' odpowiednio N
(indeks wyrazu ciągu) uzależniając go od ε, tak 'aby wyszło'

U ciebie będzie to tak:
krok 1:
| | 1−3n | | 1−3n + 3+3n | | 4 | |
| |
| +3| = | |
| | = | |
| | |
| | 1+n | | 1+n | | 1+n | |
krok 2:
| | 4 | |
czyli niech N = 'sufit' z |
| −1 |
| | ε | |
krok 3:
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
| | < | |
| | //ponieważ N<n// = |
| = |
| ≤ |
| | 1+n | | 1+N | | 1+N | | | |
2 lip 10:46
2 lip 10:48
jerey: dzieki, wredulus, teraz mi się pojawiło
2 lip 10:48
jerey: a w Twoim zapisie pojawiło się "sufit" to jakas operacja do zapisania przykładów czy to odnosi
się do granic?
2 lip 10:53
2 lip 10:56
jerey: robiąc kolejne przykłady analogicznie, muszę koniecznie pisać "sufit" czy mogę to pominąć?
2 lip 10:59
jerey:
N<n
i teraz N mam zrobic tak zeby go uzależnic od ε aby dojść do kroku 2.?
2 lip 11:19
2 lip 11:25
jerey: własnie szukałem Twoich postów
bezendu w archiwach bo obiło mi sie o oczy, ze juz to
przerabiałes
2 lip 11:27
bezendu:
Na co idziesz na PWr ?
2 lip 11:33
jerey: jak się dostanę to AiR na elektronice, składałem jeszcze na mechaniczny >MiBM i
Mechaniczno−Energetyczny
2 lip 11:34
wredulus_pospolitus:
'sufit' jest o tyle ważny, że N ∊ N+
tak więc musi to być liczba całkowita ... bez 'sufitu' nie masz pewności co do 'całkowitości' N
dla każdego ε.
'Sufit' załatwia ten problem
2 lip 11:35
bezendu:
Też poważnie myślę o AiR na wydziale elektroniki
2 lip 11:35
jerey: tak czy siak czeka mnie sporo pracy, jestem po LO, informatyki nie miałem, nie wiem czy sobie
tam poradzę
2 lip 11:37
jerey: ok, dzieki wredulus za chęci i za wyjasnienie. postaram sie to przeciwczyc teraz na
kolejnych przykładach, będe sie pytał jeszcze.
2 lip 11:43
zawodus: wystarczy zwrot najmniejsza liczba naturalna
2 lip 15:53