gr
bezendu:
Korzystając z definicji granicy ciągu wykaż, że:
Jak to zrobić ? Umiem policzyć granice ale to trzeba z tego |a
n−g|<ε ?
Nie mam podanego epsiolna ?
28 maj 23:28
28 maj 23:35
jakubs: Tutaj chyba trzeba wyznaczyć n
28 maj 23:40
asdf: @ nie, wykazać trzeba, ze istnieje taki punkt, od ktorego wartosci funkcji beda zawsze mniejsze
od epsilona
28 maj 23:42
28 maj 23:43
bezendu:
I co z tego ma wynikać ? To zawsze będzie spełnione bo zawsze znajdę taki epsiolon który będzie
mniejszy ?
28 maj 23:45
29 maj 00:04
Hajtowy: Pamiętaj o dziedzinie!
29 maj 00:05
bezendu:
29 maj 00:07
anulaa: spr. niech ε=
12
n>16 n=17
| an − 3 | <
12
103324 <
162324
29 maj 00:29
Toskan:

A ja chciałbym się zapytać czy mogę tak oszacować?
Definicja mówi, że:
∀ ∃ ∀ |a
n − g| < ∊
∊>0 N n>N
| | 1 | |
Weźmy jakiś ciąg. Na przykład bn = |
| + 1. Tworzymy wykres. Na rysunku e=∊. |
| | n | |
Dla dowolnej liczby ∊>0 mamy pewien pasek, przedział liczbowy (g−∊, g+∊) w którym zawierają się
prawie wszystkie wyrazy ciągu od pewnego n>N.
| | 3n2 + 2 | |
lim |
| = 3 |
| | n2 + 2n + 1 | |
n→
∞
Zgodnie z definicją musi być:
| | 3n2 + 2 | |
| |
| − 3| < ∊ |
| | n2 + 2n + 1 | |
| 6n + 1 | | 6n + 1 | | 6n + n | | 7 | |
| < |
| < |
| < |
| < ∊ |
| (n+1)2 | | n2 | | n2 | | n | |
Ale chyba tak zrobić nie można bo w tym momencie wykluczam niektóre ∊>0 a z definicji muszą być
wszystkie ∊>0.
29 maj 07:57
WueR:
To prawda, ale nie musza byc wszystkie n∊N.
(rachunkow nie sprawdzalem)
| 7 | | 7 | | 7 | |
| < ε ⇔ n > |
| , wiec bierzemy np N = [ |
| ] + 8746. |
| n | | ε | | n | |
Jak latwo zauwazyc, liczba N jest tutaj uzalezniona od ε, wiec jest w pewnym sensie
"elastyczna" i dopasowuje sie ze wzgledu na wybor konkretnego ε. Niektorych moze tez zdziwi
drugi ze skladnikow, tzn. 8746. W zasadzie wystarczylo by 1 (wtedy dla ε > 7 pierwszy skladnik
bylby rowny zeru, a lacznie z jedynka ta liczba wynosila by przynajmniej 1 [przyjmujemy, ze 0
nie jest naturalne]). Ale mamy pokazac, ze tak jest dla "prawie wszystkich wyrazow" ciagu,
wiec jak pominiemy ich dowolna − skonczona ilosc − nic to nie zmienia. Dla n>N nadal
otrzymujemy to, o co nam chodzilo.
29 maj 09:03
17 lip 18:21
ae: Powinno się pisać.
17 lip 18:22
bezendu:
Ok, dzięki
17 lip 18:30
b.: > To zawsze będzie spełnione bo zawsze znajdę taki epsiolon który będzie mniejszy ?
Szukamy N, nie epsilona −− epsilon jest dodatni z góry zadany.
18 lip 01:18
lolek: co wy macie z tym sufitem? męczyć niepotrzebnymi dodatkami...
18 lip 09:34