jerey: granica ciągu na podstawie def.
korzystając z def granicy ciagu uzasadnic równosci:
| | 2n | | 2 | |
| |
| −2|<ε ⇒ | |
| |<ε |
| | n+1 | | n+1 | |
n>N
| | 2 | | 2 | |
| |
| |<| |
| | |
| | N=1 | | 'sufit' 2ε−1+1 | |
teraz taka:
lim
n→∞log
n+15=0
|log
n+15−0|<ε
|log
n+15|<3
n>N
N= i tu jest problem z wyznaczeniem N uzależniając od ε
podobnie w tym przykładzie:
jak udowodnić te granice ?
2 lip 12:34
wredulus_pospolitus:
| | 2 | |
parę literówek w pierwszym ... N = 'sufit' |
| −1 |
| | ε | |
do drugiego −> log
ab = c −> a
c = b
log
N+1 5
= ε −> (N+1)
ε = 5 −> N = 5
1/ε − 1
| | ε | |
co do trzeciego −> 2N+1 = ε −> N+1 = log2ε −> N = log2 |
| |
| | 2 | |
oczywiście 'sufity'
2 lip 12:54
jerey: ok, dzieki , najtrudniejsze w tym wszystkim to jest to uzaleznianie
2 lip 13:04
wredulus:
Bo de facto do tego sie to sprowadza

Oczywiscie te N sa tylko przykladowe ... zawsze moze byc wieksze .... ale moze lepiej Ci nie
mieszac
2 lip 13:11
wredulus:
A i jeszcze jedna sprawa: przy ciagach musisz wyczuc ogromna roznice pomiedzy zwrotami
'nieskonczenie wiele' i 'prawie wszystkie'
Wiesz jaka jest roznica pomiedzy tymi zwrotami?
2 lip 13:12
jerey: narazie zaczynam się uczyc , teraz będe robił cwiczenia/zadania, jak to w miare opanuje mozesz
mi pokazac
2 lip 13:13
jerey: nie , mozesz mi wyjasnic
2 lip 13:13
wredulus:
Nieskonczenie wiele .... oznacza ze nieskomczenie wiele wyrazow spelnia jakis tam warunek ...
np. an =(−1/2)n <−− nieskonczenie wiele wyrazow jest wieksza od 0
Prawie wszystkie oznacza ze SKONCZONA ilosc wyrazow nie spelnia tego warunku ... np. an =
(−1/2)n <−−− prawie wszystkie wyrazy ciagu sa mniejsze od 1/1000
Tak wiec −−− nieskonczenie wiele wyrazow spelnia warunek podany w definicji nie przesadza o
istnieniu granicy ... ale prawie wszystkie juz jednoznacznie o tym przesadza (ten zwrot jest
'silniejszy').
2 lip 13:19
jerey: zanotowałem. mogłbys jeszcze rzucic okiem na tą granice:?
tym razem wyznaczyc granice:
| | 5 | | 5 | |
limn→∞ ( |
| )−1= limn→∞ |
| −1= |
| | n+√n | | n+n1/2 | |
| | 5 | | 5 | |
limn→∞ |
| −1= |
| −1= −1 ? nie jestem pewny |
| | n(1+n−1/2) | | −∞ | |
2 lip 13:30
wredulus:
Eeee zbyteczne przeksztalcenia
Lim stala/(nα + 'stala) = +/−0 (zalezy od znaku ulamka)
n*(1+n−1/2) −−−> +∞
2 lip 13:33
jerey: no a samo n−1/2 dązy do?
2 lip 13:35
jerey: ∞ racja bo im wieksze n .. dobra nie było tego pytania
2 lip 13:37
razor: n−1/2 dąży do 0
2 lip 13:37
wredulus:
Do ... do 0

n
−1/2 = 1/
√n −−−> 0
2 lip 13:39
jerey: ok, dzieki za wszystko ,wróce około 15
2 lip 13:41