logarytmy
tyu:
log
2(9
x−1 + 7)= 2 + log
2(3
x−1 + 1)
zamieniam liczbę 2 na logarytm
log
2(9
x−1 + 7)= log
22
2 + log
2(3
x−1 + 1)
log
2(9
x−1 + 7)= log
24 + log
2(3
x−1 + 1)
9
x−1 + 7= 4 + 3
x−1 + 1
3
2(x−1) = 3
x−1 − 2 3
x−1 = t t>0
t
2= t−2 t
2 − t+2 = 0
Δ=−7 więc t nie obliczę. Wyniki to x∊{1;2}
mógłby mi ktoś pokazać gdzie robię błąd albo prawidłowy sposób odmienny od tego
5 lip 14:48
sushi_ gg6397228:
9x−1 + 7= 4 * (3x−1 + 1)
5 lip 14:56
5 lip 14:57
tyu: czyli to trzeba tym wzorem rozwiązać. Dzięki za podpowiedź. Zaraz spróbuję w ten sposób.
5 lip 14:59
tyu: a kiedy można pozbywać się tych znaków logarytmu tak jak ja to zrobiłem?
Czy tylko gdy jest taka sytuacja
loga x = loga b
a nie można gdy jest
loga x = loga b + loga c
5 lip 15:03
unknown: nie
5 lip 15:05
5 lip 15:07
tyu: a czy tutaj muszę wyliczać dziedzinę, bo 9x−1 + 7 > 0 raczej nie obliczę
5 lip 15:07
tyu: dziękuję za wyjaśnienie. A jeszcze pytanie z 15:07
5 lip 15:08
john2: Powinieneś podać dziedzinę. Akurat 9x−1 + 7 i 3x−1 + 1 są zawsze dodatnie
5 lip 15:12
john2: Można też chyba zacząć tak:
log
2(9
x−1 + 7) = 2 + log
2(3
x−1 + 1)
log
2(9
x−1 + 7) − log
2(3
x−1 + 1) = 2
| | 9x−1 + 7 | |
log2( |
| ) = 2 |
| | 3x−1 + 1 | |
9
x−1 + 7 = 4* (3
x−1 + 1)
5 lip 15:16
tyu: | | 1 | | 1 | |
9x * 9−1 > −7 9x * |
| > −7 / |
| |
| | 9 | | 9 | |
9
x > −7*9 9
x > −63 dalej już nie wyliczę x.
5 lip 15:16
tyu: dzięki za pomoc.
5 lip 15:17
unknown: ok
5 lip 15:17
5 lip 15:18
tyu: czyli wracam do podstaw.
5 lip 15:24
unknown: żle
5 lip 15:24
tyu: ale co źle
5 lip 15:27
Piotr 10: x∊R
5 lip 15:37
unknown: do rownania z 15:16 podstaw t rowne 3 do x
5 lip 15:54