Geom
Lukas:
A#8
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + y2−2mx + 2m − 1 = 0 opisuje okrąg?
c) Dla jakich wartości parametru m okrąg ten jest styczny do prostej o równaniu x = 4 ?
(x−m)2−m2+y2+2m−1=0
(x−m)2+y2=m2−2m+1
(x−m)2+y2=(m+1)2
(x−m)2+y2=|m+1|
|m+1|=4
m+1=4 lub m+1=−4
m=3 m=−5
ok ?
29 cze 20:51
wmboczek: |m−4|=m+1 w drugiej części
29 cze 21:01
Eta:
Sprawdź swoje obliczenia ?
a)S(m,0) , r=|m
−1| ⇒m∊R\{1}
| | 1 | |
b) |m−4|=|m−1| ⇒ .......... m=2 |
| |
| | 2 | |
29 cze 21:06
Lukas:
Faktycznie r=|m−1| tylko skąd Ty masz a) i b)
jak ja podałem tylko c) ?
2. Może ktoś wytłumaczy skąd |m−4|=|m−1| a nie tylko dokończ ?
29 cze 21:09
Eta:
Znów się "czepiasz"

odp 1/ ......
odp 2/ ......
29 cze 21:14
Saizou :
odległość prostej od środka okręgu jest równa promieniowi, wtedy prosta ma jeden punkt wspólny
z okręgiem xd
29 cze 21:14
Eta:
29 cze 21:14
Saizou :
29 cze 21:15
Eta:
|m−4|=|m−1| ⇔ m−4=m−1 lub m−4= −m+1 ⇒ .........................
29 cze 21:16
Lukas:
Czepiam się bo to wygląda tak ja by ktoś rozwiązał za mnie całe zadanie a mi kazał wpisać tylko
wyniki... Pisałem, że nie chcę się tak uczyć

Więc jakiś komentarz skąd się to bierze to by
się przydał.
Dziękuję....
29 cze 21:19
Lukas:
odległość prostej od środka okręgu jest równa promieniowi
to
|m−1|=4
środek =|m−1|
prosta x=4
29 cze 21:21
29 cze 21:25
Lukas:
Ok teraz już zrozumiałem.
29 cze 21:25
Eta:

|SA|=
√(m−4)2+0=|m−4| , r= |m−1|
29 cze 21:26
Lukas:
Dziękuję
29 cze 21:26
Eta:
29 cze 21:27
Lukas:
Są jeszcze jakieś takie własności jak o tej odległości prostej od środka okręgu ?
29 cze 21:36
5-latek: Lukas ale to ze zwyklej geometrii powinienes wiedziec ze styczna do okregu ma jeden punkt
wspolny z okregiem i jest prostopadla do promienia
29 cze 21:40
Lukas:
Jeszcze zwykłej geometrii nie powtarzałem... Uzupełniam braki..
29 cze 21:41
5-latek: takze powinienes wiedziec ze rownanie postaci x2+y2+ax+by+c opisuje okrag jesli
a2+b2−4c>0
29 cze 21:51
5-latek: tam powinno byc rownanie x2+y2+ax+by+c=0
29 cze 21:52
Lukas: a coś bardziej praktycznego ?
29 cze 22:00
5-latek: np co chcialbys wiedziec ?
29 cze 22:08
Lukas:
Coś o stycznych do okręgu ?
29 cze 22:09
29 cze 22:13
29 cze 22:13
Lukas:
To wiedziałem

a skąd się wzięło to 21:14 ?
29 cze 22:14
Eta:
21: 14 ? nie wiem o co pytasz?
29 cze 22:16
5-latek: To bardzo proszse
Styczna do okregu (x−xsr)2+(y−ysr)2=r2 w punkcie A(x1,y1) ma rownanie
(x1−xsr)(x−xsr)+(y1−ysr)(y−ysr)=r2
29 cze 22:18
Lukas:
''odległość prostej od środka okręgu jest równa promieniowi, wtedy prosta ma jeden punkt
wspólny
z okręgiem''
29 cze 22:18
29 cze 22:20
Lukas: ok zapamiętam
29 cze 22:21
Bogdan:
Do 5−latka − co oznacza xsr i ysr w nawiasach?
29 cze 22:35
5-latek: Witaj

wspolrzedna x
owa srodka okregu i to samo wspolrzedna y
owa srodka okregu
29 cze 22:47
Bogdan:
Ale co oznacza r przy xs?, z takim zapisem nie spotkałem się, zapis xsr
oznacza xs * r.
Raczej stosuje się takie zapisy:
Równanie okręgu o środku S(x0, y0) i promieniu długości r:
(x − x0)2 + (y − y0)2 = r2
Równanie stycznej do okręgu w Punkcie A(xA, yA) należącym do tego okręgu:
(xA − x0)(x − X0) + (yA − y0)(y − y0) = r2
29 cze 23:03
5-latek: na klawiaturze jak piszesz xsr to tak wyjdzie
Oczywiscie mozna tez napisac (x1−a)(x−a)+(y1−b)(y1−b)=r2 gdzie a i b to wspolrzedne
srodka okregu
29 cze 23:08
Bogdan:
a może chodziło Ci o zapis xsr i ysr ?
29 cze 23:12