Błagam pomocy!
Makówka: Dany jest trójkąt rozwartokątny równoramienny, którego boki mają długość 16 cm, 10 cm, 10 cm.
Wyaznacz promień okręgu wpisanego w ten trojkąt oraz promień okręgu opsanego na tym trójkącie.
15 cze 20:21
Lukas:
wzory znasz ? to co za problem ?
15 cze 20:22
15 cze 20:23
Mila:

1) h
2+8
2=10
2
h
2=36
h=6
Z tw. sinusów :
| | 25 | |
R= |
| − dł. promienia okręgu opisanego na ΔABC |
| | 3 | |
=========================================
2) P
Δ=p*r, gdzie
p− połowa obwodu Δ, r− promień okręgu wpisanego w Δ
48=18*r
=========
15 cze 20:52
Eta:
Można tak:
| | abc | | 10*10*16 | | 25 | |
R= |
| = |
| = ....... = |
| |
| | 4P | | 4*48 | | 3 | |
15 cze 21:25