prawdopodobienstwo
swobodny: Jakie jest prawdopodobieństwo że spośród 4 asów i 4 króli wybrano 2 króli?
14 cze 20:57
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz ?
14 cze 20:59
swobodny: | | 8 | | 4 | |
omega będzie 8 nad 2 ( |
| ) a zdarzenia A będzie cztery nad dwa ( |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
14 cze 21:01
daras: a ile kart losowano ?
14 cze 21:02
PW: Trudno odpowiedzieć, nie opisano sposobu losowania.
Spośród ośmiu kart losujemy dwie bez zwracania?
14 cze 21:02
daras: bo jeśli 6+, to p = 100%
14 cze 21:03
swobodny: Z talii 8 kart (4asy i 4 króle) wybrano losowa 2 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosowaliśmy 2 króle, jeżeli:
a) wybrano co najmniej jednego króla
b) wśród wybranych kart jest czerwony król
c) Wśród wybranych kart jest król pik
to oficjalna treść
chyba bez zwracania
14 cze 21:04
PW: A widzisz, "oficjalna treść" jest zrozumiała. Pytania postawionego o 20:57 w ogóle nie ma.
14 cze 21:09
14 cze 21:10
14 cze 21:11
daras: przeanalizuj te przykłady
Ty masz prościej, bo talia to tylko 8 kart
jak idę zagrać w brydża
14 cze 21:12
14 cze 21:16
swobodny: czy to jest już dobrze? Bo chciałbym ruszyć dalej z zadaniem
14 cze 21:22
daras: możesz ruszyć dalej
ja wygrałem 3BA z xx
14 cze 21:41
sushi_ gg6397228:
to pewnie tylko 3−ręce miały pc i się grało pod "xx"
14 cze 21:43
Mila:
a) A
1− wylosowano co najmniej jednego króla (A,K),(K,A),(KK)
A
1' − wylosowano 2 Asy
A
2∩A
1− wylosowano 2 króle i wylosowano co najmniej jednego króla
| | P(A2∩A1) | | | | 3 | |
P(A2/A1)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A1) | | | | 11 | |
14 cze 21:45
swobodny: A− zdarzenie że wylosowano dwa króle
B− zdarzenie że wylosowano co najmniej jednego króla
nie wiem jak obliczyć P(B|A)
14 cze 21:49
swobodny: dzięki Mila. W takim wypadku
b)
A−wybrano dwóch króli
B−wsród wyrbranych jest czerwony król
14 cze 21:58
swobodny: | | 1 | |
mianownik pownien być |
| |
| | 2 | |
14 cze 21:59
daras: podpunkty a,b i c sa dla mnie równoważne, bo chyba kolory króla nie sa dyskryminowane ?
14 cze 22:08
swobodny: faktycznie
14 cze 22:35
Mila:
Ja tak policzyłam. Nie masz odpowiedzi?
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 6 | | 3 | |
P(A∩B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | | 56 | | 28 | |
14 cze 22:35
Mila:
c) tak jak (b)
14 cze 22:37