Prawdopodobieństwa
Zuza: Zadanie 3
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwszą
wylosowaną karta będzie as, a drugą dama.
17 paź 15:18
Zuza: czy ktoś to rozumie
17 paź 16:16
ce es: wszyscy rozumieją, wystarczy podstawić do wzoru
17 paź 16:44
Zuza: ale wszyscy widocznie to nie ja. Bo ja tego nie umiem.
17 paź 16:44
Grześ: Słuchaj Zuza, masz 2 losowania karty, więc:
Przy pierwszym losujemy asa:
Ilość asów=4
| | 4 | |
Prawdopodobieństwo 1 losowania = |
| |
| | 52 | |
Liczba kart o losowaniu=51
2 losowanie:
Ilość dam=4
| | 4 | | 4 | |
Całkowite prawdopodobieństwo= |
| * |
| ... |
| | 52 | | 51 | |
Mam nadzieje że jasne
17 paź 16:49
sushi_ gg6397228:
ile jest asow w talii, ile jest dam w talii
mozesz sobie nawet na piechote wipisac jakie moge to byc kombinajce dwoch kart
17 paź 16:49
Zuza: no ale prawdopodobieństwo 1 losowania = 4/52
a dlaczego drugie losowanie ma 51 kart? Przecież kart nie zabiera się z poprzedniego losowania.
Nie rozumiem tego
17 paź 16:52
Grześ: Bez zwracania, czyli maleje ci o 1
17 paź 16:52
Grześ: Jak by było ze zwracaniem, to ciągle by sie losowało z talii 52 kart
17 paź 16:53
Zuza: czyli co losowanie trzeba jedna kartę zabrać?
17 paź 16:54
Grześ: jeśli bez zwracani to tak
17 paź 16:56
Zuza:
tragedia
17 paź 17:04