Losowanie z 52 kart
Natalka: Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty, oblicz prawdopodobieństwo że co najwyżej
jedna karta jest koloru czerwonego. Prawidłowa odpowiedź to 77102 . Byłby ktoś w stanie
to wyjaśnić?
11 gru 20:31
Bizon:
− dwie karty z 52 możemy wylosować na ... sposobów ... i to jest |Ω|
− dwie karty z 26 + (1 z 26) razy (1 z 26) ... i to jest |A|
11 gru 20:38
Natalka: Bizon dlaczego 26 + (1 z 26) razy (1 z 26)
11 gru 20:42
Janek191:
| | | | 52 ! | | 51*52 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 51*26 = 1 326 |
| | | 2* 50 ! | | 2 | |
A − zdarzenie losowe − " co najwyżej jedna wylosowana karta jest koloru czerwonego "
tzn. 0 lub 1.
| | | | | | | | 26 ! | | 25*26 | |
I A I = | + | * | = |
| + 26*26 = |
| + 676 = |
| | | | | 2 * 24 ! | | 2 | |
= 25*13 + 676 = 325 + 676 = 1 001
więc
| | 1 001 | | 77 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 1 326 | | 102 | |
11 gru 20:44
Janek191:
| | | | 52 ! | | 51*52 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 51*26 = 1 326 |
| | | 2* 50 ! | | 2 | |
A − zdarzenie losowe − " co najwyżej jedna wylosowana karta jest koloru czerwonego "
tzn. 0 lub 1.
| | | | | | | | 26 ! | | 25*26 | |
I A I = | + | * | = |
| + 26*26 = |
| + 676 = |
| | | | | 2 * 24 ! | | 2 | |
= 25*13 + 676 = 325 + 676 = 1 001
więc
| | 1 001 | | 77 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 1 326 | | 102 | |
11 gru 20:46
Bizon:
| | | | 26! | |
|A|= | +26*26= |
| +262=25*13+262 |
| | | 2!*24! | |
11 gru 20:49
Natalka: wiem jak to policzyć, ale nie wiem skąd się to wzięło
11 gru 20:55
Rafał28:
W talii kart znajduje się 26 czerwonych kart i 26 czarnych.
A − podczas losowania 2 kart z 52 jedna jest co najwyżej koloru czerwonego.
"co najwyżej" oznacza, że losując 2 karty otrzymamy 2 czarne, albo podczas innego losowania,
jedną czarną i jedną czerwoną. Te wszystkie przypadki sprzyjają naszemu zdarzeniu z treści
zadania.
Dlatego moc zbioru A wynosi:
26*26 − wybieramy kartę czerwoną na 26 sposobów i dla każdego takiego wyboru możemy wybrać
kartę czarną również na 26 sposobów.
11 gru 21:03
Natalka: Dziękuje Bizon
Dziękuje Janek
Dziękuje Rafał Mistrzu!
11 gru 21:12