funkcja kwadratowa II lo rozszerzenie
Jędrek: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których rozwiązania równania x2+mx+(m+2)=0
spełniają warunek x12x2+x1x22 > 10x1 + 10x2
11 cze 19:59
bezendu:
Wzory viete'a znamy ?
11 cze 20:03
jakubs: x
12x
2+x
1x
22>10(x
1+x
2)
x
1x
2(x
1+x
2)>10(x
1+x
2)
Wzory Viete'a
11 cze 20:04
Jędrek: dzięki
11 cze 20:06
11 cze 22:12
Jędrek: czyli:
m+2(−m)>10(−m)
−m2−2>−10m |+10m
−m2+8m>0
Δ=b2+4ac
Δ=64−4
Δ=√60
11 cze 22:18
jakubs: Zgubiłeś coś
(m+2)*(−m)=−m
2−2m
Próbuj jeszcze raz dalej kontynuować
11 cze 22:20
jakubs:

tam zgubiłeś m, ale jest ok

I teraz tak możesz liczyć delte, ale zobacz:
−m
2+8m>0
m(8−m)>0
No i odpowiedź
11 cze 22:23
Jędrek: Poprawka
m+2(−m)>10(−m)
−m2−2m>−10m |+10m
−m2+8m>0
m(8−m)>0
m=0 ∨ 8−m=0
m=8
ODP. Wartościami parametru m są 0 i 8.
11 cze 22:31
11 cze 22:34