nierównosć i równanie
piiiiip: Rozwiąż równanie i rozwiąż nierówność. Pomoże ktoś?
Równanie: 16−(2x−1)2=0
Nierówność: (x+4)(3x+4)≥(x+4)2
10 cze 15:04
10 cze 15:06
Hajtowy:
Jasne

a)
4x
2 − 2(2x−1) + 1 − 16 = 0
4x
2 − 4x + 2 − 15 = 0
4x
2 − 4x − 13 = 0
Δ= ...
b)
(x+4)(3x+4) ≥ (x+4)
2
−(x+4)
2(x+4)(3x+4) ≥ 0
x=−4
I rysunek oraz odp
10 cze 15:07
Hajtowy:
a) coś powaliłem

powinno być:
−4x
2+4x+15=0
10 cze 15:09
J:
16 − (2x − 1)2 = 0 ⇔42 − (2x − 1)2 = 0 ⇔ (4 + 2x − 1)(4 − 2x + 1) ⇔(2x +3)(5 − 2x) = 0
10 cze 15:13
J:
2) Na lewą stronę i wyłącz przed nawias: (x+4)
10 cze 15:15
piiiiip: nie rozumiem tego równania

jak z czym dlaczego...
10 cze 16:09
wredulus:
W rownaniu masz wzor skroconego mnozenia − liczysz
Otrzymujesz rownanie kwadratowe − liczysz Δ
10 cze 16:13
J: a2 − b2 = (a+b)(a−b)
10 cze 16:13
piiiiip: Co do nierówności to na tej stronie piszę aby policzyć deltę. A gdzie tutaj znajdę a , b , c ?
10 cze 17:52