Funkcje
piiiiip: Dana jest funkcja y−2x2−8x
a) Znajdź współczynnik wierzchołka paraboli
b) przedstaw funkcję w postaci iloczynowej
czyli co i jak z czym się je?
9 cze 18:29
Janek191:
To nie jest funkcja

Powinno być ?
y = 2 x
2 − 8 x
9 cze 18:32
9 cze 18:33
piiiiip: no właśnie tak nie trafiłem w znak =
9 cze 18:33
piiiiip: kolejny błąd tak współrzędne wierzchołka

Coś ja dzisiaj nie mam oka
9 cze 18:34
krystek: To teraz poucz się i w wątpliwych przypadkach pytaj.
9 cze 18:35
piiiiip: Nie rozumiem... postać iloczynową otrzymujemy po obliczeniu pierwiastków. Więc jeżeli mam
funkcję y=2x2−8x to gdzie co i jak mam najpierw zacząć tutaj obliczać? Najpierw delte?
9 cze 19:07
piiiiip: Czy to będzie tak?
a)
Δ= 82−4 2*0
Δ=64
p= −84 = 2
q= −648 = −8
i współrzędne wierzchołka to 2,−8
b) postać iloczynowa
x1=8−84=0
x2=8+84=4
i wzór to będzie y=2(x−0)(x−4)
Czy dobrze to zrobiłem?
9 cze 20:40
Hajtowy:
a)

b)
69
9 cze 20:45
piiiiip: co 69?
9 cze 20:47
Hajtowy: Otwórz stronę
9 cze 20:48
Hajtowy: ehh... b)
9 cze 20:49
5-latek: Tak .
Ale zauwaz ze masz tu rownaie kawdratowe niepelne czyli postaci ax2+bx+c=0 tylko ax2+bx=0
wiec takie rownanie rozwiazujemy tak wylaczamy x przed nawias i mamy x(ax+b)=0 a ten
iloczyn =0 gdy x=0 lub ax+b=0
My mamy y= 2x2−8x to 2x2−8x=0 to x(2x−8)=0 to x=0 lub 2x−8=0 to x=4
wiec postac iloczynowa y=2(x−0)(x−4)= uprosc to jeszcze
9 cze 20:49
piiiiip: Czyli tak jak ja napisałem to jest źle ta iloczynowa?
A spójrzcie jeszcze na taki przykład czy dobrze zrobiłem.
y=−3x2+12x
a)
Δ=144
p= −12−6=2
q= −12−12=1
b)
x1= −12−12−6=4
x2= −12+12−6=0
−3(x−4)(x−0)
9 cze 21:02
Hajtowy:
| | −Δ | | −144 | |
q= |
| = |
| =12  |
| | 4a | | −12 | |
9 cze 21:03
Hajtowy: b) no i tak samo... y=−3(x−4)(x−0) ⇒ y=...
9 cze 21:04
piiiiip: a no właśnie

ale tak to poza tym jest ok ?
9 cze 21:05
Hajtowy:
9 cze 21:06
piiiiip: A teraz pytanie za 1000 punktów

Gdzie szukać wzorów do takiego zadania? Co tam trzeba
najpierw zacząć itp :
Miejscem zerowym funkcji f(x)=ax
2−5x+4 jest liczba −2. Wyznacz przedział, w którym funkcja
jest malejąca
9 cze 21:09
9 cze 21:11
piiiiip: 1000 punktów <−−−− łap
9 cze 21:12
5-latek:
9 cze 21:13
Hajtowy: 5−latek byłeś szybszy...
9 cze 21:13
5-latek: Czasami tak bywa
9 cze 21:15
5-latek: Ciekawe tez jak MIsia sobie radzi z mnozeniem wielomianow
9 cze 21:17
piiiiip: to zamiast się tak pieścić podacie mi linki do wzorów do innych zadań?

1) wyznacz współczynnik b tak aby funkcja y=x
2 +bx + 5 miała jedno miejsce zerowe
2) rozwiąż równanie: 16−(2x−1)
2=0
3) rozwiąż nierówność (x+4)(3x+4)≥(x+4)
2
DZIĘKI
9 cze 21:17
Hajtowy:
2 i 3 ... i szukaj w odp temacie

⇒
3413
9 cze 21:22
5-latek: Zreszta 1 tez (kiedy funkcja kwadratowa ma 1 miejsce zerowe ?
9 cze 21:23
Hajtowy: Wtedy kiedy Δ=0
9 cze 21:24
Hajtowy:
a) y=x
2+bx+5 ⇒ Δ = 0 ⇒ Δ=b
2−4ac
9 cze 21:24
5-latek: WIdze ze nie zapomniales tego wzoru
9 cze 21:27
piiiiip: wat?
9 cze 21:27
Hajtowy: Wat – jednostka mocy lub strumienia energii w układzie SI (jednostka pochodna układu SI),
oznaczana symbolem W[1]. Nazwa wat pochodzi od nazwiska brytyjskiego inżyniera i wynalazcy
Jamesa Watta.
9 cze 21:30
piiiiip: no to... łat?
9 cze 21:31
Hajtowy: łaty ma pies [dalmatyńczyk]
9 cze 21:32
piiiiip: hmm... Was?
9 cze 21:34
piiiiip: Wracając do tematu

a) y=x
2+bx+5 ⇒ Δ = 0 ⇒ Δ=b
2−4ac
to mam tam obliczyć delte?
czyli Δ=1
2−4*1*5? Czy jednak nie tak...
9 cze 21:47