Miejsce zerowe funkcji
a niech by go: Miejscem zerowym funkcji f(x)=ax2−5x+4 jest liczba −2. Wyznacz przedział, w którym funkcja
jest malejąca
9 cze 19:15
Eta:

f(−2)=0 ⇒ a= ...... , a<0
f(x)= .......
| | −b | |
xw= p= |
| =..... f(x)↘ ⇔ x∊<xw, ∞) ......... |
| | 2a | |
9 cze 19:27
Grzechu: f(−2) = 4a + 10 + 4
f(−2) = 4a + 14
0 = 4a + 14
a = − 7/2
f(x) = − 7/2x2 − 5x + 4
Δ = 52 + 4 * 4 * 7/2
Δ = 25 − 56 = 81
x1 = (9 + 5) / − 7
x1 = −2
x2 = (9 − 5) / −7
x2 = −4 / 7
p = −2 + 4/7 = −1 3/7
A więc zakres gdzie funkcja jest malejąca to x∊(−1 3/7, +∞)
Mam nadzieje że nigdzie się nie pomyliłem
9 cze 19:28
Eta:
Tu masz błąd
| | 7 | |
a= − |
| <0 −−− parabola ramionami do dołu |
| | 2 | |
| | 7 | | 5 | | 5 | |
f(x)= − |
| −5x+4 , p=xw= |
| =− |
| |
| | 2 | | −7 | | 7 | |
9 cze 19:35