Punkty ....
Marek: Punkty A=(2,0), B = (6,0) i C=(2, 4√3) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Wyznacz
współczynnik kierunkowy prostej zawierającej przeciwprostokątną BC trójkąta oraz miarę kąta,
jaki ta oprostą tworzy z osią X.
Bardzo proszę o pomoc.
8 cze 19:08
8 cze 19:12
Eta:
| | 4√3 | |
tgα= |
| = √3 ⇒ α=60o to β=180o−α=120o |
| | 4 | |
wsp. kier. a
BC= tg120
o= tg(180
o−60
o) = −tg60
o= −
√3
8 cze 19:19
ICSP: Funkcja liniowa która przechodzi przez punkty A(x
a − x
b) oraz B(x
b − y
b) ma współczynnik
kierunkowy równy
8 cze 19:19
Marek: Dziękuję! Przydało mi się to także do innego zadania
8 cze 19:46