Równania wielomianowe
Wyspa: Rozwiąż równanie:
8x3+2x2−3x=0
Mam problem z rozbijaniem na czynniki. Niby znam metody, ale gdy mam przed sobą równanie, to w
ogóle nie widzę sposobu, jak rozbić. Mam jeszcze więcej przykładów, z którymi sobie nie radzę.
Może będę wrzucać tu po kolei, jak już załapię rozwiązanie poprzedniego. W niektórych
przykładach coś tam zrobiłam, ale albo nie wychodzi, albo dochodzę do momentu, że już nie
wiem, co dalej. Niedługo będę mieć z tego ważny sprawdzian. Bardzo proszę o pomoc!
6 cze 12:42
J: = x(x2 + 2x − 3) ... i licz dalej
6 cze 12:43
Wyspa: A co z 8 na początku? Z tego wyjdzie na początku x3, a my być 8x3.
6 cze 12:52
Wyspa: Może być 2x(4x2 + x −1,5)?
6 cze 12:55
J: Sorry .. = x(8x2 + 2x − 3)
6 cze 12:55
Wyspa: Ok, to liczę...
6 cze 12:56
Wyspa: x(8x2 + 2x − 3) = 0
x = 0 ∨ 8x2+2x−3 = 0
x = 0 V 8x2+2x = 3 −−> (?) no i tu w sumie nie wiem, co...
6 cze 13:01
J: Drugi nawias to trójmian kwadratowy... Δ ... i dalej.
6 cze 13:02
6 cze 13:03
Wyspa: Δ = b2−4ac = 22 − 4*8*(−3) = 4+96 = 100
√Δ= 10
x1= −34
x2= 12
czyli
x=0 ∨ x= −34 v x=12
6 cze 13:09
Wyspa: Dziękuję
6 cze 13:10
J: Brawo..
6 cze 13:12
Wyspa: Dalej mam:
3x3−7x2−6x=0
x(3x2−7x−6)=0
Czy jeśli rozłożę to tak, to będzie dobrze?
6 cze 13:13
J: OK.
6 cze 13:14
Wyspa: Czyli obliczam tym samym sposobem i wychodzi x=0 v x= −23 v x=3.
To teraz:
(4x+8)(x2−25)−(x2−25)2x = 0
6 cze 13:19
Wyspa: Pierwsze będzie (x−5)=0 ?
6 cze 13:20
Wyspa: Nie, zaraz, coś mi się pomieszało... To już nic nie piszę, tylko czekam na podpowiedź...
6 cze 13:21
J: ⇔ (x2−25)(4x+8 − 2x) = 0
6 cze 13:24
Wyspa: x2=25 v 2x=8
x=5 v x=−5 v x=4
6 cze 13:28
Wyspa: Pominęłam minus. Oczywiście 2x=−8 i x=−4
6 cze 13:29
Wyspa: (2x−1)(x2−1)=6(x+1) ?
6 cze 13:31
ICSP: (2x−1)(x−1)(x+1) − 6(x+1) = 0
6 cze 13:33
J: Spróbuj sama ... podpowiedź: x2 − 1 = (x + 1)(x − 1)
6 cze 13:34
J: O, już masz podpowiedź ...
6 cze 13:35
Wyspa: (x+1)(2x3−2x−x+1−6) = 0
(x+1)(2x3−3x−5)=0
Na razie ok?
6 cze 13:39
ICSP: Nie
6 cze 13:41
J: Podniósł Ci się stopień wielomianu ... ma być w drugim nawiasie 2x2
6 cze 13:43
Wyspa: x+1=0 v 2x3−3x−3=0
Δ=49
√Δ= 7
x=−1 v x=212 v x=−1
6 cze 13:43
Wyspa: Chwila, zaraz ogarnę.
6 cze 13:44
Wyspa: A tak, rozumiem. To przez przypadek. Rozwiązanie chyba dobre?
6 cze 13:45
razor: Δ źle
6 cze 13:46
J: Δ dobrze, tylko równanie żle przepisane ...
6 cze 13:51
Wyspa: 2x2−3x−5=0
Δ=(−3)2−4*2*(−5)=9+40=49
6 cze 13:53
Hajtowy: 
i dalej
6 cze 13:54
Wyspa: Jak wyżej: x=−1 v x=212 v x=−1
A to: x
3+x−2=0?
Dali nawet wskazówkę, że x = −x + 2x, tylko jakoś nic mi z tego nie wynika

Tradycyjnie...
6 cze 13:58
ICSP: x3 − x + 2x − 2 = 0
(x2 + x)(x−1) + 2(x−1) = 0
6 cze 13:59
J: Napisz równanie z tą wskazówką ... i może sama zobaczysz
6 cze 13:59
J: Szkoda, bo może sama by to zobaczyła ...
6 cze 14:00
Wyspa: Ale jakbym nie miała wskazówki, to jak miałabym sama dojść, że x=−x+2? Bo zakładam, że jakoś
dałoby się rozwiązać bez zaglądania do wskazówek, które są w niektórych przypadkach na końcu.
Zaraz będę obliczać.
6 cze 14:03
Wyspa: * dojść, że x=−x+2x?
6 cze 14:04
J: To jest kwestia wprawy .... jak rozwiążesz 100 przykładów to jej nabierzesz..
6 cze 14:05
Wyspa: (x−1)(x2+x+2)=0
x=1, innych rozwiązań nie ma, bo Δ<0
6 cze 14:07
J: Tak.
6 cze 14:08
Wyspa: Hah, chyba niewiele mam już czasu na 100 przykładów
6 cze 14:08
J: To zrób 99..
6 cze 14:09
Wyspa: Ale może jeszcze ten?

x
6−x
4−16x
2+16=0
6 cze 14:10
J: Spróbuj sama.. wyłacz x4 i wyłącz 16
6 cze 14:12
Wyspa: Jak tak dalej pójdzie, zaraz do 99 dobiję (dobijemy?)
6 cze 14:12
razor: ... = x4(x2−1)−16(x2−1)
6 cze 14:12
J: no ściślej .. − 16
6 cze 14:13
5-latek: x4(x2−1)−16(x2−1)=0
(x2−1)(x4−16=0 i dalej sie baw
6 cze 14:13
J: Ech "razor".. niech sama próbuje ...) , wtedy będzie efekt.
6 cze 14:14
J: Następny geniusz ..

...
6 cze 14:15
razor: bez spojrzenia na kilka przykladow nie ma co probowac

ale ok, juz niech probuje sama
6 cze 14:16
J: A ja mam wrażenie,że zaczyna łapać..
6 cze 14:17
Wyspa: (x2−1)(x2−4)(x2+4)=0
6 cze 14:19
Wyspa: x2=1 v x2=4 v x2=−4 ostatnie sprzeczne, więc odpada
x=1 v x=−1 v x=2 v x= −2
6 cze 14:21
J: Tak trzymaj..
6 cze 14:21
J: Masz to ..
6 cze 14:22
Wyspa: 4x6−25x4−4x2+25=0
Myślę, żeby wyłączyć przed nawias 4x2 oraz − 25, jakoś tak:
4x2(x4−1)−25(x4−1)=0
(x4−1)(4x2−25)=0
Może tak być czy jest jakaś lepsza możliwość?
6 cze 14:31
J: Ta jest optymalna ...

... i rozkładaj dalej.
6 cze 14:33
Hajtowy: Powiem, że x
4−1=0 ⇒ x=1
6 cze 14:37
J: No "Hajtowy" ..prawie dobrze.
6 cze 14:38
Wyspa: (x2−1)(x2+1)(4x2−25)=0
x2= 1 x2=−1 (sprzeczność) v 4x2−25=0
x=1 v x= −1 v (tu zaraz wyliczę deltę)
6 cze 14:40
Hajtowy: J ja wiem, że to nie tylko 1 rozwiązanie... czekam na
Wyspę
6 cze 14:40
Hajtowy:
x
4=1
A więc zastanów się czy tylko
1 będzie rozwiązaniem

Pamiętaj, że liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej będzie dodatnia
A więc...
6 cze 14:41
J: Nie... masz się nauczyć rozkładać ... rozłóż: x2 − 1 i rozłóż 4x2 − 25 na czynniki
6 cze 14:42
J: Nie... masz się nauczyć rozkładać ... rozłóż: x2 − 1 i rozłóż 4x2 − 25 na czynniki
6 cze 14:43
Wyspa: Δ=02 − 4*4*(−25)= 0 + 400 = 400
√Δ=20
x1= −212 v x2= 212
6 cze 14:43
Wyspa: Zaraz, zaraz... Teraz dopiero przeczytałam. Muszę mieć chwilę.
6 cze 14:44
Wyspa: Tak jest chyba ok, no nie? Nie wiem, jak 4x2−25 miałabym rozłożyć.
6 cze 14:46
J: 4x2 − 25 = (2x)2 − 52 = ... ?
6 cze 14:47
Wyspa: (2x2−5)(2x2+5)?
6 cze 14:47
jakubs: Bez kwadratów:
(2x−5)(2x+5)
6 cze 14:51
6 cze 14:51
J: Nie ... a2 − b2 = (a+b)(a−b) ... masz a =2x b = 5 ... jeszca raz ..
6 cze 14:52
Wyspa: Hmm, czyli teraz będzie tak:
2x=5 v 2x=−5
x=2,5 v x=−2,5
Wszystko się zgadza. I to już byłby koniec. Chyba lepiej łapię

Bardzo, bardzo Wam wszystkim
dziękuję!
6 cze 14:54
Wyspa: Dla J jeszcze piwo, bo najwięcej pisał
6 cze 14:56