matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Palnimetria - pomocy
Michał:
Witam, czy mógłby mi ktoś podsunąć pomysł na wykonanie tego zadania z planimetrii ?
Treść do zadania:
http://scr.hu/1sbz/oulp8
5 cze 22:32
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/542.html
5 cze 22:37
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
5 cze 22:38
ICSP:
to wystarczy
5 cze 22:38
ICSP:
ewentualnie tabelka :
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
5 cze 22:38
Mila:
1
P
Δ
=
*12*12*sin120
o
2
√
3
sin120=sin(180−60)=sin60
o
=
2
√
3
P
Δ
= 72*
=36
√
3
2
PΔ=p*r, gdzie p− połowa obwodu Δ, r− promien okręgu wpisanego w Δ W ΔCDB:
DB
cos30
0
=
12
√
3
DB
=
2
12
|DB|=6
√
3
p=6
√
3
+12 36
√
3
=(6
√
3
+12)*r
36
√
3
r=
6
√
3
+12
6
√
3
r=
usuń niewymierność z mianownika.
√
3
+2
=================================
5 cze 22:46