Szeregi, dziedzina fukncji
bratmatis: Witam, mam jeden problem z daniem
treść:
| | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
Wyznacz dziedzina funkcji f(x)= |
| + |
| + |
| + ... |
| | x | | x2 | | x | |
a) narysuj wykres
b) podaj zbior wartosci
c) rozwiaz nierownosc
Trochę obliczeń wykonałem:
| | x | | 1 | |
zapiszę ile wyszło S = − |
| −1 → − |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | |
i co dalej bo utknąłem
3 cze 22:46
bratmatis: w przykladzie w mianowniku 3. x
3
3 cze 22:57
3 cze 23:00
Saizou :

jest to suma nieskończonego ciągu geometrycznego
| | x+2 | |
q= |
| ale jest on ograniczony bo q∊(−1:1) |
| | x | |
(2x+2)x>0
x=−1 x=0
x∊(−
∞:−1)U(0:+
∞)
2x<0
x<0
D: x∊(−
∞:−1)
| | | | | | x+2 | | x+2 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| =− |
| =− |
| x−1 |
| | | | | | −2 | | 2 | | 2 | |
czy jakoś tak

ale ja się na tym nie znam
3 cze 23:00
Eta:

Dobrze
Jeszcze dziedzina : x∊(−
∞, −1) bo |q|<1 ⇒ |x+2|<|x|
| | 1 | |
f(x)= − |
| x−1 dla x∊(−∞, −1) |
| | 2 | |
teraz narysuj wykres f(x)
3 cze 23:07
Eta:
3 cze 23:08
Saizou : ale mrugasz
3 cze 23:10
bratmatis: Eta, dziedzine napisałem tylko nie wiedziałem jak to narysować... no przecież dla
x z przedziału (−
∞,−1), jasne wszystko

dziękuje
3 cze 23:23
Saizou :
Eta ty to masz autorytet jednak, ja się naharowałem i nic
3 cze 23:24
bratmatis: Eta

" serduszko puka...."
3 cze 23:30
3 cze 23:31
Saizou : tak to się czuje człowiek niedoceniony
3 cze 23:39
bratmatis: Eta, $ pobieraj
3 cze 23:49