układ równań 4cosx=sinx sin^2c+cos^2x=1
Adam: Dostałem zaćmienia. Pomoże ktoś rozwiązać układ równań:
4cosx=sinx
sin2x+cos2x=1
3 cze 21:30
Eta:
Nie tylko tu "dostałeś zaćmienia"
( odpowiedz coś na rozwiązania zadań w innych Twoich postach

sinx=4cosx
(4cosx)
2+cos
2x=1 ⇒ 17cos
2x=1
| | √17 | | √17 | |
cosx= |
| v cosx= − |
| |
| | 17 | | 17 | |
| | 4√17 | | 4√17 | |
sinx= |
| v sinx= − |
| |
| | 17 | | 17 | |
3 cze 22:20
Lukas:
Dostał Gotowca i jest zadowolony...O to mu tylko chodziło..
3 cze 22:25
Eta:
@
Lukas ..... z gotowców też
wiele można się nauczyć ( jeżeli ktoś chce się nauczyć)
Patrz rozwiązania zad. info ( też gotowce)
3 cze 22:30
Lukas:
A na zadania.info ta ja tylko patrzę na treść sam rozwiązuję i sprawdzam wyniki..
Cudze pomysły mi w głowi nie zostają

I dlatego ja wolę wskazówki
3 cze 22:32
Mila:
Lepiej jest nauczyć się z poprawnie rozwiązanego zadania,
niż rozwiązywać z błędami i błędy utrwalać.
Potem to jest nie do odwrócenia.
3 cze 22:33
Lukas:
To zawsze ktoś może poprawić i wskazać błąd niż rozwiązać od A do Z.
W szkole miałem taką nauczycielkę która robiła za nas każde zadanie swoimi metodami.. I z tego
nic dobrego nie wynikło.. Dlatego ja nie znoszę zabijania myślenia u innych ,, takich którzy
chcą się nauczyć''
3 cze 22:35
Eta:
Ok:
Na forum nie zawsze się to udaje, bo dostajesz wskazówkę i.... za chwilę pytasz: co dalej?
No cóż ....powodzenia
3 cze 22:36
Lukas:
Ale lepiej pytać do skutku i próbować zrozumieć, zrobić niż dostać gotowca i tylko przepisać.
Dziękuję na pewno się przyda
3 cze 22:38
Eta:
Hej
Mila 
To mamy "Radek 2"
3 cze 22:39
PW: Adamie, drugie z tych równań jest powszechnie znaną tożsamością (prawdziwą dla każdego x),
a więc tak naprawdę rozwiązujesz pierwsze równanie, gdyż drugie nie wnosi
żadnej informacji o szukanej liczbie x.
4cosx = sinx
(pomyśleć nad dopuszczalnością dzielenia przez cosx)
4 = tgx
Można szukać w tablicach przybliżonej wartości x, albo odpowiedzieć: x = arctg4 + kπ.
3 cze 22:40
Lukas:
Proszę nie porównywać do nikogo bo ja tu jestem od 2 tygodnie i się uczę dopiero do R.
3 cze 22:42
Eta:
Ejj
PW nie mąć w głowie słabemu licealiście

Za chwilę Cię zapyta : a co to jest "arctg4" ?
3 cze 22:44
Lukas:
funkcja odwrotna do funkcji tangensa
3 cze 22:46
Mila:
Lukas, nie masz się co oburzać, Radek, to bardzo grzeczny absolwent LO.
3 cze 22:46
Eta:
@
Lukas
Właśnie obserwuję Cię od tych 2 tygodni i stwierdzam,że
brak Ci pokory!
Tu każdy udziela się za
friko i należy być wdzięcznym za każdą bezinteresowną pomoc!
Raz już pisałam,że więcej Ci nie pomogę ... teraz już naprawdę nie! a szkoda
3 cze 22:49
Lukas:
Za każde rozwiązanie dziękuję. Dwa to już swojego zdania nie można powiedzieć ?

Czujesz się tym urażona, że nie chcę gotowca czy co ? Bo nie rozumiem tego ''Raz już
pisałam,że więcej Ci nie pomogę ... teraz już naprawdę nie! a szkoda '' Dobrze, nie musisz
mi pomagać skoro nie chcesz
3 cze 22:51
PW: Eta, nie mącę, radziłem poszukać w tablicach przybliżenia. A odezwałem się dlatego, że
drugie równanie
sin
2x+cos
2x = 1
to klasyczna "podpucha" − chciałem zwrócić uwagę, że dołączenie tożsamości do równania nie
czyni układu równań, tak jak np.
nie jest tak naprawdę układem równań.
3 cze 22:58
ZKS:
Zamiast z pokorą przyjąć to co do Ciebie się mówi to warczysz na każdego. Przykro mi to
stwierdzać, ale zachowujesz się jak prostak i brak Ci kindersztuby, nie dasz nic sobie
powiedzieć. Pójdziesz na studia to zobaczysz, co się będzie działo, jak będziesz się tak
zachowywać.
4 cze 00:04
Lukas:
Nie warczę to raz po jestem człowiekiem nie zwierzęciem, dwa mam prawo analizować i
przedstawiać swój tok myślenia. Trzy nie pomogłeś mi więc mnie nie oceniaj bo mnie nie
znasz...
4 cze 00:07
ZKS:
Czemu taki mądry nie byłeś na maturze?

Nie pomagałem Ci? To chyba masz słabą pamięć.
Powiedz mi dlaczego mam Cię nie oceniać? Po Twoich wypowiedziach chociaż nie za dużo ich było,
wyrobiłem już zdanie o Tobie.
4 cze 00:19
Lukas:
Jestem od dwóch tygodni, dotarłem to po maturze więc to było po maturze i to dawno...
Dwa ja również mogę mieć zdanie o Tobie.... A tym czasem idę robić zadania a nie kłócić się na
forum....
4 cze 00:21
ZKS:
Widzisz Ty to odbierasz jako kłótnie, a ja chcę żebyś to odbierał inaczej.
Chcę abyś zrozumiał co w Twoim zachowaniu ludziom nie będzie się podobać, albo
nawet i już się nie podoba. Jasne, że możesz o mnie mieć zdanie ja przecież Ci tego nie bronię,
ani też zabronić Ci nie mogę. Tylko pomyśl przez chwilę, jeżeli osoba która już przeżyła swoje,
wie dużo więcej o życiu od Ciebie i zwraca Ci uwagę o Twoje zachowanie, to nie ma za zadania
Ciebie obrazić, a chce Ci pomóc, abyś tak się w przyszłości nie zachowywał (nie mam tutaj na
myśli oczywiście siebie). To tyle moich wypocin mam wielką nadzieję, że chociaż cześć tej
wypowiedzi trafi do Ciebie.
Pozdrawiam.
4 cze 00:36
Marcin: Oj Lukas, Lukas. Teraz możesz tylko okazać skruchę

Pozdrawiam wszystkich
4 cze 01:02
AS: Nawiązując do wypowiedzi Ety − uważam że nie ma jednoznacznej
odpowiedzi.
Jeżeli odbiorca gotowca tylko przepisze, to nie odnosi żadnej korzyści.
Jeżeli gotowca przetrawi,zapozna się z metodą rozwiązania,
jeżeli porówna z swoim rozwiązaniem i znajdzie popełniany błąd,
to odniesie korzyść.
4 cze 14:34