Obliczenie ciągu arytmetycznego
Julka10: S
n=2186
a
n=1458
a
1=2
Do obliczenia mam q oraz n.
a
n=a
1*q
n−1
Więc liczę, 1458=2*q
n−1 /:2
q
n−1=729
1092*(1−q)=(1−q
n)
1092−1092q=1−q
n
−q
n=1091−1092q
I jak to teraz kontynuować?
Proszę o pomoc.
3 cze 21:57
Hajtowy: Sorry, że się wtrącę...
To jest ciąg arytmetyczny czy geometryczny w końcu?
3 cze 21:58
Julka10: Arytmetyczny, sorki za błąd.
3 cze 22:00
Julka10: Znaczy geomagnetyczny. sorka...
3 cze 22:00
3 cze 22:00
3 cze 22:01
Hajtowy:
S
n=2186
a
n=1458
a
1=2
q,n = ?
S
n= n * a
1
2186= 2n
n=1093
=====
A teraz kombinuj z "q"
3 cze 22:02
Hajtowy: Oj przeszarżowałem

Zaraz poprawię

Bo nie wiemy czy q=1
3 cze 22:03
ICSP: a
n = a
1 * q
n−1 // * q
a
n * q = a
1 * q
n
| | | | a1 − an * q | |
Sn = a1 * |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − q | |
2186 − 2186q = 2 − 1458q
2184 = 728q
q = 3
n = 7
3 cze 22:03
Julka10: Dziękuję.
3 cze 22:04
Hajtowy: Niezawodny
ICSP szybciej robi
3 cze 22:05
Julka10: Powiedzcie mi jeszcze proszę taką rzecz.
qn−1*q=qn
W jaki sposób to osiągnięto?
3 cze 22:08
Eta:
qn−1*q= qn−1*q1= qn−1+1= qn
3 cze 22:12
Julka10: A z czego wynika, że n=7?
Przecież jak liczę ze wzoru: Sn=n*a1
2186=n*2
n=1093, a nie 7.
3 cze 22:22
ICSP: Sn = n * a1 ?
Ten wzór działa tylko i wyłącznie gdy q = 1
an = a1 * qn−1
Podstawiasz dane i liczysz n.
3 cze 23:07
PW: Sn = n*a1 ? Nie ma takiego wzoru.
3 cze 23:07
Eta:
Jest dla ciągu stałego czyli dla q=1
3 cze 23:09
Mila:
Ustaliłaś, że
q
n−1=729 /*q
q
n=729q
1093−1093q=1−729q⇔
q=3
3
n−1=729
3
n−1=27*27
3
n−1=3
6
n−1=6
n=7
======
3 cze 23:23