Linia lamamna
nissan 2.0.TD:

narysowac linie lamana wiazana otwarta o 6 wierzcholkach ktorej boki maja oprocz wspolnych
wierzcholkow n=1 ,2,3, 4,5 ,6 wspolnych punktow
czy nalezy tu narysowac az 6 tych linni
Co to jest linia lamana wiazana to wiem . czyli np dla n=1 byloby tak
1 cze 21:14
Saizou : na moje jest
1 cze 21:20
nissan 2.0.TD: dziekuje
Saizou dalej sobie juz z rysowaniem poradze.
Teraz takie zdanko .
Liczba przekatnych wielokata jest m razy wieksza od liczby jego bokow . Ile bokow ma ten
wielokat .
Wiemy ze naprostszym wielokatem ktory bedzie mial przekatna bedzie czworokat i kiedy
rysowalem sobie ile przekatnych bedzie mial n−kat (rysowalem to dla 5 i 6 kata to mi wyszlo ze
| | n(n−3) | |
n−kat bedzie mial p= |
| ale jak podejsc do tego zadnka |
| | 2 | |
1 cze 21:28
Saizou :
3mn=n(n−3)
3m=n−3
3m+3=n
3(m+1)=n
chyba tak
1 cze 21:35
nissan 2.0.TD: Wydaje mi sie ze tak bedzie

Idzie do notatek
1 cze 21:39
Lukas:
aleś sobie nick dowalił
1 cze 21:42
nissan 2.0.TD: Takie mam autko
1 cze 21:43
1 cze 21:45
nissan 2.0.TD: Lukas 
pomino tego ze to jest fajne auto to nie zamienilbym za swoje .
Dlaczego ? Nie lubie duzo elektroniki w aucie . A tam jest naprawde duzo
Po drugie . samochodem w dieslu jezdzisz jak arystokrata (wolno i zawsze dojedziesz
1 cze 21:51
Lukas:
Ja lubię adrenalinę i szybką jazdę
1 cze 21:52
nissan 2.0.TD: A teraz zabieramy sie za dalsze wiadomosci o figurach
czyli : Odleglosc dwoch punktow . Suma i roznica dlugosci bokow trojkata . Odkladanie odcinka
na polprostej. Odkladanie trojkata na plaszcyznie .
Potem zadanka (ale bez pospiechu
1 cze 21:54
Saizou : najlepiej korzystać z tego w praktyce, a nie w teorii
1 cze 22:05
nissan 2.0.TD: Ale teoria musi byc na poczatek

Zadanka mam na kocu kazdego paragrafu
1 cze 22:11
Saizou : najlepiej jednocześnie robić, to i to
1 cze 22:11
Saizou : aw tamtym zadanku miało być przez 2, palec mi się omsknął
1 cze 22:12
nissan 2.0.TD: Zauwazylem to i poprawilem u siebie
1 cze 22:16
Saizou :
myślałem zapewne o 3 wierzchołkach do których nie idą przekątne
1 cze 22:17
nissan 2.0.TD: i tu juz sie zaczynaja zadnia z dowodami
1 cze 22:17
Saizou :
to fajnie

takie są najlepsze xd
najwięcej uczą xd
1 cze 22:20
nissan 2.0.TD: Chocby takie :
Udowodnic twierdzenie : jesli punkt P jest punkten wewnetrzyn trojkata ABC to suma odleglosci
punktu P o0d wierzcholkow trojkata ABC jest mniejsza od jego obwodu
1 cze 22:20
Lukas:

|AB|<|AP|+|BP|
|AC|<|AP|+|CP|
|BC|<|CP|+|BP
+
|AB|+|AC|+|BC|<2(|AP|+|BP|+|CP|)
1 cze 22:26
nissan 2.0.TD: czyli na razie udowdniles ze obwod trojkata jest mniejszy od podwojonej sumy odledglosci punktu
P od wierzcholkow
1 cze 22:35
Lukas:
Podziel przez 2 to dostaniesz to co trzeba ?
1 cze 22:39
nissan 2.0.TD: Dobrze. Wroce pozniej do tego zadania jak bede robil pozostale
1 cze 22:41
razor: Masz udowodnić że suma odległości punktów jest
mniejsza od obwodu, narazie udowodniłeś że
ta suma jest
większa od połowy obwodu
1 cze 22:42
zawodus: Chyba brak pomysłu

Druga nierówność wymaga uzasadnienia jeszcze jednego prostego faktu
2 cze 09:19
nissan 2.0.TD: zawodus
czyli ?
2 cze 09:25
2 cze 09:26
zawodus: Należy wiedzieć, że |AP|+|PB|<|AC|+|BC| i analogicznie pozostałe nierówności.
Spróbuj to uzasadnić
2 cze 09:44
nissan 2.0.TD: Dziekuje .

napisalem to zadanie (ale bede jeszce to powtarzal
Wiem ze nalezy skorzytac z takiego pewnika > Kazda prosta przechodzaca przez wierzcholek
trojkata i punkt lezacy wewnatrz tego trojkata przecina bok przeciwlegly w punkcie roznym od
jego koncow .
2 cze 09:56
zawodus: Wystarczy nierówność trójkąta
2 cze 15:52
5-latek: Albo ze dlugosc lamamnejAPBjest mniejsza od dlugosci lamamnej ACB (bo lamana ACB obejmuje
lamana APB
Teraz AP+PB<AC+BC
AP+PC<AB+AC
CP+PB<CB+AB i teraz dodawac ?
4 cze 11:25
5-latek: Oj chyba zle napisalem
AP+CP<AB+BC
BP+PC<AC+AB
4 cze 11:40
5-latek: Teraz muszse wyjechac wiec jesli napiszsesz to spojrze jak wroce (ma byc kasa za prace
4 cze 11:54
5-latek: Jednak kasy nie bylo

MOze ktos jednak spojrzy i podpowie
4 cze 22:52
5-latek: Jesli dodam to stronami to bedzie
AP+PB+AP+CP+BP+CP<AC+BC+AB+BC+AC+AB
2AP+2PB+2CP<2AC+2BC+2AB
2(AP+PB+CP)<2(AC+BC+AB)/:(2)
AP+PB+CP<AC+BC+AB cnw.
Mysle ze teraz jest OK.
4 cze 23:05
Mila:
AP+PB<AC+BC
AP+CP<AB+BC
BP+PC<AC+AB
I reszta dobrze.
5 cze 00:02
5 cze 00:11
5 cze 00:12